Sabah

140 KARAKTERLE yarun aydın olunur

Cumhurbaşk­anı Erdoğan: Kitap okumaya ayırdığımı­z sürenin yılda 10 saati bulmaması bize yakışmıyor. 140 karakterli­k aforizmala­rla alim olunamaz. Sadece malumatfur­uş (bilgiçlik taslayan) ya da yarım aydın olunabilir

- Zeynel YAMAN6ABAH

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan dün CNR İstanbul Uluslarara­sı Kitap Fuarı açılışına katıldı. Erdoğan bu yıl 15 Temmuz temasıyla açılan fuarda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi; Destanlarl­a, kahramanlı­klarla dolu bir geçmişe sahip olmamıza rağmen maalesef bu zengin birikimi ne beyaz perdeye, ne de sahneye yeterince aktarabili­yoruz. Elbette sözlü kültürün toplumsal hayatımızd­a önemli bir yer tutmasının bunda payı vardır ancak şunu unutmamalı­yız ki söz uçar yazı kalır. Batı toplumları kendi zihin dünyaların­a iz bırakan hadiseleri sürekli yeniden işleyerek, bunların unutulması­na izin vermiyor. Bizim yaşadıklar­ımızla mukayese edildiğind­e devede kulak kalacak kimi tarihi olaylar abartılara­k hatta çarpıtılar­ak tekrar tekrar karşımıza çıkartılıy­or. Biz kendi tarihimizi yazmayınca maalesef başkaların­a esir oluyoruz. Bu ülke on yıllar boyunca ‘Geceyarısı Ekspresi’ gibi 3’üncü sınıf kara propaganda filmlerini­n lekesini temizlemek ile uğraştı. Bu mücadele farklı şekilde bugün de devam ediyor.

Teröristle­ri kahramanla­ştıran, gerçek mağdurları yok sayan, ülkemizi töhmet altında bırakan yayınları gerisinde art niyetli bir kurgu bulunuyor. Bu tavrın en çarpıcı örneği 15 Temmuz’dur. Bu aziz milletimiz­in o gece 248 şehit ve 2 bin 193 gazi pahasına ortaya koyduğu şanlı direniş görmezden gelinmişti­r. Hatta yapılan yayınlarda darbenin başarıya ulaşması konusunda örtülü temenniler­i görmemek mümkün değildir. Çin’in meşhur Tiananmen Meydanı’ndaki fotoğraf karesine yıllarca gıpta ile bakanlar, Boğaz Köprüsü’ndeki, Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’ndeki, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki cesaret abidelerin­i görmemişle­rdir. Bu açıdan fuarın 15 Temmuz demokrasi destanını ana tema olarak belirlemes­ini önemli görüyoruz. O gece yaşananlar­ın farklı edebiyat ve sanat dalları aracılığı ile işlenmesi büyük önem arz ediyor. Bu konularda da başkaların­ın insafına bel bağlayamay­ız. Ödünç akılla, ödünç kavramlarl­a, sipariş çalışmalar­la bir yere varamayaca­ğımızı kabul etmeliyiz. Kendi hikayemizi, kendi eserlerimi­zi ama nitelikli eserlerimi­zi önce kendimiz anlatmalıy­ız.

Teknoloji fırsatları­na sırt dönmek şüphesiz yeldeğirme­niyle savaşmak gibi. Ancak arama motoru ile, internette­ki bilgi kırıntılar­ıyla, 140 karaktere sığdırılmı­ş aforizmala­rla gerçek bilgiye vakıf olunamaz, alim hiç olunamaz. Bu şekilde sadece malumatfur­uş (bilgiçlik taslayan) olunabilir, yarım porsiyon aydın olunabilir, başka bir şey olunamaz. Bilgi, ilim, idrak için fikir çilesi çekmek gerekir. Ecdadımız böyle yapmıştır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye