Sabah

Bakalım Trump mı basını, yoksa basın mı Trump’ı yiyecek?

- Mehmet BARLA6

Basın gerçekten “ªünFü .uYYeW” mi, yoksa bir kısım basın kendini “ªLnFL .uYYeW” olarak mı görüyor?

Bu şu anda Türkiye’deki basın-siyaset ilişkileri­ne ilişkin bir soru değil... Söz konusu olan Amerikan basını ve Amerikan siyasetidi­r. Yeni Başkan Trump’ın bir kısım basını “$merLkan halkının düşmanı” olarak ilan etmesinin arkasından Trump’ın sözcüsü Sean Spicer’ın basın toplantısı­na CNN, BBC, New York Times, Politico, Los Angeles Times, The Times, The Hill, Buzzfeed, Daily Mail ve başka bazı yayın kuruluşlar­ının alınmaması, basın-siyaset ilişkileri­ni gündemin zirvesine taşıdı.

Watergate skandalı

Geçmişte Washington Post’un Watergate Skandalı’nı açığa çıkartarak Başkan Nixon’ı istifaya zorladığı hatırlanır­sa, basının bazen “ªLnFL .uYYeW” olabildiği görülür.

Tarihe “Sarı basın” olarak geçen uygulamanı­n mimarı olan Randlph Hearst ise, uydurma haberlerle İspanyaAme­rika savaşını körüklemiş ve Küba’nın işgaline dayanan gelişmeler­i başlatmışt­ı.

Ama şimdi durum farklı. Çünkü Başkan Trump’ın bir skandala konu olabilecek kadar iktidarda geçen uzun bir geçmişi yok... Burada sorun bütün merkez medyanın ve Amerikan derin devletinin Hillary Clinton’ı destekleme­sine rağmen, seçmenin Trump’ı başkan yapmasında kilitleniy­or.

Uydurma haberler

İşte bu istenmeyen durumun gerçekleşm­esi üzerine Amerikan basınında Trump’ın deyişi ile “Uydurma haberler” bir anda yoğunluk kazandı. Başkanlık seçiminde Rusya’nın Trump lehine müdahalede bulunduğu yolundaki haber, bu uydurma haberlere sadece bir örnekti. Önemli olan, mesela bu haberin Amerikan istihbarat örgütleri tarafından üretilip basına sızdırılma­sıydı.

Biz Türkiye’de basının siyasetin yerine geçtiğini, merkez medya gazeteleri­nin ortak manşetlerl­e yayınlandı­klarını ve uydurma haberler üreterek demokrasiy­i sabote ettiklerin­i 28 Şubat post-modern darbesi döneminde gördük...

News of the world

İngiltere’de buna benzer duruma son örnek 168 yıllık “News of the World” gazetesini­n kapanması değil midir? Gazetenin yasa dışı dinlemeler yaptığının ortaya çıkmasında­n sonra gazetenin eski editörü ve Başbakan David Cameron’ın eski iletişim danışmanı Andy Coulson ile eski kraliyet muhabiri Clive Goodman gözaltına alınmış ve 9 saat sorgunun ardından kefaletle serbest bırakılmış­lardı.

Bekleyelim ve gelişmeler­i izleyelim. Bakalım Trump’ı yiyebilece­kler mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye