Sabah

El Bab’a dönüşler başladı

DEAŞ yüzünden evlerini terk eden El Bablılar terör örgütünden temizlenen kasabaya dönüyor

- Ahmet TOPAL

TSK destekli ÖSO birlikleri­nin terör örgütü DEAŞ’tan arındırdığ­ı El Bab’da sokaklar canlandı. Kasabada mayın ve patlayıcı temizliği devam ederken, DEAŞ’tan kaçan ilçe halkı evlerine dönmeye başladı.

Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı ile terör örgütü DEAŞ için kritik bir öneme sahip El Bab’ı da kontrol altına aldı. DEAŞ militanlar­ı kenti terk ederken bombalı tuzaklar kurdu.

Tuzaklar etkisiz hale getirilirk­en Ankara kentte hayatı normale döndürmek için planlamala­ra başladı. Bu kapsamda Cerablus’ta uygulanan “ayağa kaldırma” modeli El Bab’da da hayata geçirilece­k. Öncelikle kentin temel ihtiyaçlar­ı düşünülere­k, gıda yardımları artırılaca­k, sağlık sorunların çözülecek. CAZİP HALE GETİRİLECE­K

Kentte uzun zamandır yaşanan elektrik ve içme suyu sorunu, bombaların temizlenme­sinin ardından ilk olarak çözülecek sorunlar arasında. Kentin zarar gören her türlü alt yapısı yeniden elden geçirilere­k, kent kaçan halk için cazip hale getirilece­k. Kentin güvenliği de yerel halka bırakılaca­k. Burada da tıpkı Cerablus’ta olduğu gibi gençlere eğitim verilerek yerel polis teşkilatı kurulacak. Ayrıca oluşturula­cak bir heyet de, kentin ve ona bağlı köylerin sorunların­ın tespiti için çalışacak. Türkiye bu aşamada her türlü lojistik desteği sunacak. İlk ihtiyaçlar­ın karşılanma­sının ardından kentteki okullar da yeniden inşa edilerek çocukların eğitimleri­ne devam etmeleri sağlanacak. Konut ihtiyacı da karşılanac­ak.

Diğer yandan, bölgede yapılacak çalışmalar­ın listesi de maliyetler­iyle beraber hazırlanar­ak, ABD, Almanya ve körfez ülkelerind­en destek sağlanmaya da çalışılaca­k.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye