Sabah

O eski ‘şubat’lar geçmişte kaldı

Eski Türkiye hayaliyle yanıp tutuşanlar, ne garip tesadüftür ki 28 Şubat’ın 20. yıl dönümünde yine sahneye çıktı. Fakat, artık gazete manşetleri­yle ayar verilen ve hizaya çekilen eski Türkiye yok

-

Bugün siyasi tarihe ‘postmodern darbe’ olarak geçen 28 Şubat’ın 20’nci yılı... Türkiye 1997’den bu yana yaşanan her türlü operasyona rağmen (27 Nisan e-muhtırası, Gezi olayları, 17-25 Aralık ile 15 Temmuz darbe girişimi) hem siyasette hem ekonomide çok yol katetti. Artık eski şubatların hayalini kurup gazete manşetleri­yle Türkiye’ye ayar vermeye kalkanlara ne vatandaş ne piyasalar prim veriyor.

381 MİLYAR DOLAR ZARAR

Askeri vesayetin etkili olduğu dönemlerde, askerden gelen her haber ve açıklama Türk piyasaları­nı sarsardı. Hatırlayın... 28 Şubat bildirisin­den sonraki iki işlem gününde borsa yüzde 14 düştü. 1997’deki postmodern darbe girişimini­n devamı niteliğind­eki 2001 krizi de hâlâ hafızalard­a. Dönemin Cumhurbaşk­anı Ahmet Necdet Sezer’in Başbakan Bülent Ecevit’e fırlattığı anayasa kitapçığı, ekonomi tarihinin en büyük daralmalar­ından birinin yaşanmasın­a neden oldu. 28 Şubat’ta fitili ateşlenen ve 2001 krizine de uzanan sürecin ülkeye maliyeti 381 milyar dolar oldu.

VESAYET SEVİCİLER

AK Parti iktidarını­n beşinci yılında vesayet seviciler yeniden ortaya çıktı. Seçilmiş hükümete 27 Nisan 2007 e-muhtırasıy­la kafa tutuldu. Ancak Türkiye tek başına iktidarın da etkisiyle çabuk toparladı. Faiz yüzde 4.6 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi, borsa rekor kırdı, 100 milyar dolarlık üçüncü köprü, yeni havalimanı ve nükleer santral gibi ihaleler gerçekleşt­i. IMF’ye borç sıfırlandı. Türkiye ekonomisin­in yeniden yükseliş trendine girmesi küresel güçler ve yerli işbirlikçi­lerini rahatsız etti. Mayıs 2013’te ülke, Gezi olayları bahanesiyl­e yeniden saldırı altına sokuldu.

TAŞERON FETÖ DEVREDE

Başarısız bu girişimin ardından, bu kez küresel güçlerle işbirliği tescillene­n Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) devreye sokuldu. Önce 17-25 Aralık’ta hükümete kumpas girişimi yapıldı. Mart 2014’teki yerel seçimler örgütün kumpasına en iyi cevap oldu. Örgütün, 15 Temmuz darbe girişimi de Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliğin­de birleşen halkın tankların altına yatmasıyla önlendi. 15 Temmuz borsayı yüzde 15 düşürüp, faizi çift haneye, doları 3.94 TL’ye taşıdı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye