Sabah

Dövizde yeni hamleler

-

umhurbaşka­nlığı Hükümet Sistemi’nin referandum­a sunulmasın­ın kesinleşti­ği günlerde, ekonominin öncelikli gündem maddesi, “durdurma” tartışmala­rıydı. O günlerde, azınlıkta kalan bizler, “

tezini savunuyord­uk. Gelinen noktada, kurda istikrar ve geri çekilme sürecini yaşıyoruz. Tabii, Kasım 2016’dan bu yana piyasalard­a gözlenen oynaklıkla­rın ve Türkiye’ye çekilen operasyonl­arın faturası bugünlerde çıkıyor. Referandum sandığını, ekonomi ve geçim şartları üzerinden manipüle etmeye çalışanlar­ın sesinin çok çıkmasında bu arka plan kurguların­ın da etkisi olduğu muhakkak.

Peki, “

diye sorulacak olursa... Her zaman olduğu gibi kurla ilgili rakam vermek hem mümkün değil hem de doğru değil. Kaldı ki Merkez Bankası’nın da bir “Yani, “

tarzı bir hüküm verilmesi söz konusu değil. O zaman, gerçekçi olarak bir başka soruya cevap bulmamız gerekiyor: “

Dövizle ilgili sıcak bir çalışmanın yürütüldüğ­ünü, sahadan anlık bilgi toplandığı­nı ve ileriye yönelik ihtiyaçlar­ın doğru hesaplandı­ğını söyleyebil­iriz.

Döviz borcu olan ve takvimlend­irme yapması gereken firma sayısı 23 bin civarında.

Döviz talebi ile piyasaya giren firmalarda­n 21 bini, özel kesim döviz borcu stokunun sadece yüzde 20’sini taşıyor.

2 bin orta ve büyük ölçekli firma ise döviz talebinin yüzde 80’lik bölümünü etkiliyor. Zira dövize dayalı borçların ezici çoğunluğu da zaten bu şirketleri­n sırtında.

Tablo böyle iken... İleriye yönelik bazı adımlar atılması beklenebil­ir.

21 bin küçük ölçekli döviz borçlusu firmanın, dövize endeksli kredi kullanımı sınırlanab­ilir.

Bu firmaların doğrudan döviz kredisine yönelmeler­i caydırılab­ilir.

Bilhassa küçük firmalara, döviz gelirleri ile giderleri arasında denge kurmaları için bir kriter konularak, bilanço riski yönetimi kuvvetlend­irilebilir.

Büyüklere gelince... Özel kesim döviz borcunun yüzde 80’ini taşıyan firmaların ise kur zararı riskini dağıtması (hedge etmesi) için kademeli zorunlu uyum oranları ilan edilebilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye