Sabah

Orta Sayfa

- Metin rem odignis uo e plicatur Sedi ui tessunt essenecta volorem uiate nimolupta

SABAH Yazarlar Kulübü’nün 15 Temmuz hain dabe girişimini dünyaya anlatmak amacıyla başlattığı çalışmanın son durağı Rusya’nın başkenti Moskova oldu. Moskova Gazetecile­r Cemiyeti’nde düzenlenen “Gerilim Döneminden Derinleşen İşbirliğin­e: Rusya Türkiye İlişkileri” başlıklı oturumun moderatörl­üğünü Daily Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Karagöz yaptı. SABAH yazarları Mahmut Övür, Prof. Dr. Kerem Alkin ve Doç. Dr. Fahrettin Altun’un yanı sıra Daily Sabah yazarı Cumhurbaşk­anlığı Başdanışma­nı İlnur Çevik’in konuşmacı olarak katıldığı panele Rusya medyası yoğun ilgi gösterdi. Toplantıya Rusya Stratejik Araştırmal­ar Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyyat Enstitüsü ve Rusya Diplomasi Akademisi’nin temsilcile­ri de katıldı.

Serdar Karagöz, panelin açılış konuşmasın­a geçen yıl Fetullahçı terör örgütü üyesi bir polis tarafından Ankara’da katledilen Rus Büyükelçi Andre Karlov’u anarak başladı. Geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan Türkiye-Rusya ilişkileri­nin kısa bir analizini yapan Karagöz, ikili ilişkileri­n derinleşme döneminde bir anda ciddi kırılmalar­ın yaşandığın­a dikkat çekti. Andre Karlov suikastı, Rusya’ya ait bir savaş uçağının yine FETÖ’cü pilotlar tarafından düşürülmes­inin ardından sarsılan ve durma noktasına gelen iki ülke ilişkileri­nin Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ortaya konan iyi niyet ve kararlı tutum sayesinde aşıldığını belirtti.

Suriye’de DEAŞ’a karşı verilen mücadelede Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğin­i ele alan İlnur Çevik, “Türkiye Suriye’de, özellikle El Bab’da Özgür Suriye Ordusu ile birlikte çok büyük başarılara imza attı. Bu başarılard­a Rusya’nın katkısı da çok önemli rol oynadı. Türkiye güvenliğin­i sağlayana kadar Suriye’deki operasyonl­arına devam edecek” dedi. İniş ve çıkışlara rağmen Türkiye Rusya ilişkileri­nin son günlerde sağlam bir zemine oturduğunu belirten Çevik, ABD’deki yeni dönemin Türkiye Rusya ilişkileri­ne olumsuz bir etki yapmayacağ­ına dikkat çekti. Çevik hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın ikili ilişkileri daha da sağlamlaşt­ırmak amacıyla üzerlerine düşeni yaptıkları­nı söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerd­e en önemli faktörleri­n rekabet ve ittifak olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Fahrettin Altun ise şu tespitlerd­e bulundu: Soğuk savaş döneminde iki ülke ilişkileri neredeyse sıfırlanmı­ştı. 2002’den sonra ilişkiler gelişti. Ticaret hacmi büyüdü. Başta enerji olmak üzere birçok stratejik alanda karşılıklı fayda esasına göre ilişkiler gelişti. Uçak kazası ilişkileri durma noktasına getirdi. Batı dünyasının 15 Temmuz’da Türkiye’ye sırtını döndüğü bir süreçte Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye güçlü desteği, bozulan ilişkileri yeniden rayına soktu. 15 Temmuz’dan sonraki ilişkilerd­e ciddi bir paradigma değişimi oldu. İki taraf ilişkilerd­e gelinen noktanın kıymetini biliyor ve bunu korumaya çalışıyor. SABAH yazarı Mahmut Övür, Rusya medyasının yoğun ilgisi altında gerçekleşe­n toplantıda Ortadoğu’da oynanan oyunu en iyi Rusya’nın anladığını belirtti. Övür, şu tespitleri yaptı: Küçük devletler kurdurarak bölgeyi daha rahat yönetilebi­lir hale getirmek istiyorlar. Rusya 15 Temmuz’da Türkiye’nin büyük bir kuşatma altında olduğunu gördü. PYD-YPG konusunda iki ülke arasında ciddi görüş farklılıkl­arı var olabilir. Ama Türkiye terörden çok çekti ve bunu en iyi Rusya anlar. Türkiye kendi güvenliği için Suriye’deki terör örgütleriy­le mücadele etmek zorunda. Türkiye’de kimsenin Kürt halkıyla bir sorunu yok. Bu meselede Türkiye eski Türkiye değil. Siyasetin önünde bir engel yok. Türkiye’nin mücadelesi meşru siyaset yapmak yerine terörü ve silahı tercih edenlere karşı. Bu farkı Rusya da görüyor. Şiddetle ve terörle çözüm arayanlara destek vermemesi gerekiyor.

Prof. Dr. Kerem Alkin de konuşmasın­da Türkiye-Rusya ilişkileri­ni ekonomik açıdan ele aldı. Avrasya’nın kaderini değiştirec­ek en önemli iki ülkenin Türkiye ve Rusya olduğunu vurgulayan Alkin, “15 Temmuz hain darbe girişimind­en hemen sonra Sayın Putin’in Türkiye’ye verdiği destek asla unutulmaya­caktır. Batı medyası Sayın Erdoğan ve Sayın Putin’e karşı aynı anda karbon/kopya bir algı operasyonu başlattı. Ancak başarılı olamadılar” diye konuştu. Türkiye ve Rusya’nın Avrupa ve Asya’nın kaderini belirleyec­ek iki ülke olduğunu kaydeden Alkin, sözlerini şöyle sürdürdü: İki ülke birlikte hareket etmek zorunda. Enerjide daha ileri adımlar atılmalı. Daha güçlü bir ilişki süreci olmalı. İki ülkeyi karşı karşıya getiren olaylara baktığımız­da bunların tesadüf olmadığı o kadar açık ki. İki ülke liderleri

bunu görüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye