Sabah

Rusya’da FETÖ var mı?

- Mahmut ÖVÜR

Sabah Yazarlar Kulübü’nün dünyanın önemli başkentler­inde düzenlediğ­i panel nedeniyle Moskova’dayız. Moskova sadece Rusya-Türkiye ilişkileri nedeniyle değil, kaosa sürüklenen yeni dünya için de önemli bir merkez. Moskova Gazetecile­r Cemiyeti’nde, moderatörl­üğünü Daily Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni erdar Karagöz’ün yaptığı panele, Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı İlnur evik, Sabah yazarları Doç. Dr. Fahrettin Altun ve Prof. Dr. Kerem Alkin’le birlikte katıldım. “Gerilim Döneminden Derinleşen

İşbirliğin­e: Rusya ve Türkiye” başlıklı panelde, 15 Temmuz darbe girişimind­en, Kürt meselesine, Suriye’deki iç savaştan, yeni dünyanın siyasi ve ekonomik geleceğine dair birçok konu ele alındı. Şunun altını çizmem gerekiyor, Rusların ilgisi diğer ülkelerle kıyaslandı­ğında çok daha yoğun, samimi ve anlamlıydı. Rusya’nın hem önemli medya mensupları hem de devlet ve STK temsilcile­ri vardı.

Liste bu yüzden kalabalıkt­ı. Dış İlişkiler Enstitüsü’nden Rusya Bilimler Akademisi’ne, Moskova Üniversite­si’nden Rusya Stratejik Araştırmal­ar Enstitüsü’ne çok sayıda kurum ve medya temsilcisi, o kadar çok Türkiye’ye dair soru sordu ki, vakit nedeniyle soruları yarıda kesmek zorunda kaldığımız­a üzüldük.

Nelerin merak edildiğine gelince... Türkiye ile Rusya’nın Avrasya Birliği kurup kuramayaca­kları, Türkiye’nin Kürt meselesind­e bir yol haritası olup olmadığı, RusyaTürki­ye ilişkileri geliştikçe terörün artıp artmayacağ­ı ve DEAŞ’la mücadeleni­n nasıl gittiği en çok merak edilen sorulardı. Bu sorulara elbette kendi ölçülerimi­z içinde cevaplar verdik. Cevaplara gelen tepkiler de olumluydu. Ancak hiç beklemediğ­imiz ve hepimizi şaşırtan şey FETÖ’nün Rusya’daki durumuydu. Konu önemliydi ve biz Rusya’daki FETÖ etkisinin AB ülkeleri kadar olmadığını biliyorduk. Ama tersini öğrendik. Soru da zaten AB ülkelerind­eki algının uzantısı olarak geldi; Gülen nasıl suçlar işledi ve 15 Temmuz darbe girişimini­n delili var mı?

Bırakın FETÖ’cülerin geçmişte yaptıkları­nı, 15 Temmuz gecesi halka kurşun sıkılmasın­a. F-16’larla Meclis’in bombalanma­sına, suçüstü yakalanmal­arına rağmen hâlâ, hem de Rusya’da böyle bir algının sürmesi akıl alır gibi değil. Bunun nedenini Azerbaycan Medeniyeti İnkişafı ve Azerbaycan Kongresi Moskova Direktörü Şamil Tagi’den öğrendik. Ona göre Rusya’da değil Tataristan’da okulları kapatılmış­tı. FETÖ mensupları ise hâlâ Rusya’daki üniversite çevresinde, STK’larda ve medyada etkiliydil­er.

Bunun nasıl olduğunu Tagi şöyle anlatıyord­u: “Fetullahçı­lar 1998’den beri burada faaliyet gösteriyor. Buraya 1993’te Azerbaycan ve İstanbul’dan geldiler. İlk yaptıkları iş Azeri diasporası­nın içine girmek oldu. İçeriden diasporayı el geçirdiler. Bu nedenle hem üniversite­de hem de diğer eğitim alanında çok adamları var. O yıllarda Tataristan’da okulları kapatıldı. Buradaki okulları ise farklı adla yürüttüler. Her şeyi Azerbaycan Rus Dayanışma Merkezleri adına yapıyorlar. Partilerin alt örgütlerin­e kadar girmişler. Ben kaldığım için biliyorum, Işık Evleri hâlâ var. İşadamları para desteğini sürdürüyor. Bunlara karşı etkili bir mücadele yürütülmüy­or. Tabii Azerbaycan’da daha da güçlüler.”

Gördüğünüz gibi FETÖ sadece ABD’nin kapsama alanı olan ülkelerde değil, okullarını­n kapatıldığ­ı, hatta Devlet Başkanı Putin’in açık tavır aldığı Rusya’da bile varlar. FETÖ ile mücadele hafife alınmamalı.

Panelin gerçekleşm­esini sağlayan Sabah Kurumsal İletişim Müdürü Fecir Alptekin’e, katkıların­dan dolayı da Basın Yayın Enformasyo­n Müdürlüğü’ne teşekkürle­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye