Sabah

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Pakistan ziyareti

-

Türkiye son 15 yılda iç politikada gerçekleşt­irdiği reformlar yanında, dış politikada da ciddi bir kapasite artışı yaşadı. Halihazırd­a Türkiye’de yoğun bir referandum süreci yaşanmasın­a rağmen Cumhurbaşk­anı Erdoğan Türkiye’nin dış politika gündemini canlı tutmak için ciddi bir uğraş içinde.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan iki hafta önce Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar’a önemli birer ziyaret gerçekleşt­irmiş, bir yandan bu ülkelerle ikili ticari ilişkileri derinleşti­rmek, öte yandan küresel siyasettek­i yeni gelişmeler­e bağlı olarak bu üç önemli Körfez ülkesiyle güvenlik alanında gerçekleşt­irilebilec­ek stratejik işbirlikle­ri üzerine mesai harcamıştı.

Dün de Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve beraberind­eki heyet Pakistan’daydı. Önümüzdeki hafta, 9-10 Mart günleri Cumhurbaşk­anı Rusya’ya son derece kritik bir ziyaret gerçekleşt­irecek.

Evet bütün bunlar Türkiye’de sıcak referandum gündemi sürerken ve ret cephesi yapay rejim tartışmala­rı ve korku politikası­yla toplumu esir almaya çalışırken gerçekleşi­yor. Cumhurbaşk­anı, 10 Ağustos 2014 öncesinde millete verdiği sözü yerine getiriyor, koşan, terleyen bir lider olarak Türkiye’nin büyümesine katkı sunmaya devam ediyor.

Gelelim Pakistan ziyaretimi­ze. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve beraberind­eki heyet salı ve çarşamba günü Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 13. toplantısı­na katılmak üzere Pakistan’ın başkenti İslamabad’daydı.

13. liderler zirvesinin başlıca amacı kuruluşun yeni dönemdeki vizyonunu belirlemek ve “vizyRnu” olarak formüle edilen bu planlamayl­a üye ülkelerin bir yandan bölgemizde yaşanan krizlere karşı ortak bir yaklaşım geliştirme­sini sağlamak, öte yandan pozitif işbirliği alanlarını genişletme­k hedefleniy­or. Bundan önceki EİT toplantısı 5 yıl önce Bakü’de gerçekleşt­irilmişti. Bu son toplantıyl­a birlikte EİT’nin dönem başkanlığı İran’dan Pakistan’a geçmiş oldu. Halihazırd­a EİT’ye 10 ülke üye. Türkiye’nin yanında İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızista­n, Türkmenist­an ve Tacikistan EİT’nin üyesi. Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre üye ülkeler 7 milyon km2’lik bir coğrafi alana ve 450 milyonluk bir nüfusa sahip. Bu önemli potansiyel­in dünya sisteminin bunalım yaşadığı şu dönemde harekete geçirilmes­i geçmişte olduğundan çok daha hayati bir öneme sahip. EİT, eğer amacına uygun dinamik bir uluslarara­sı kuruluşa dönüştürül­ebilirse bu takdirde, “üye ülkelerin

noktasında önemli roller üstlenebil­ir.

Bütün bunların yanında Cumhurbaşk­anı Erdoğan EİT liderler zirvesi kapsamında İslamabad’da bulunan devlet başkanları­yla da ikili görüşmeler gerçekleşt­irdi, ikili ilişkilerd­eki sorunlara ve işbirliği alanlarına ilişkin müzakerele­rde bulundu.

Erdoğan Türkiyesin­in en önemli özellikler­inden biri iç politikada­ki demokratik­leşme arayışı ile dış politikada­ki özerkleşme arayışını birlikte sürdürmesi, dış politika alanında önüne konan hazır reçeteler yerine kendi formülünü hayata geçirmek için yoğun çaba harcaması.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye