Sabah

‘Satır satır okudu hiç müdahale etmedi’

-

Koalisyon çıkmazları, Cumhurbaşk­anı vetoları ve darbelere rağmen ayakta kalmaya çalışan dönemin siyasi aktörleri, her fırsatta başkanlık sistemini gündeme getirmişti. 16 Nisan’daki referandum­a giden süreçte Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başkanlık söylemi de SHUFDQ sert şekilde eleştirilm­işti. Ancak arşivlerde­n çıkan gazete kupürleri, Türkiye’nin başkanlık ihtiyacını, Özal, Demirel, Ecevit, Çiller gibi liderlerin gerekçeler­iyle dile getirdiğin­i ortaya koydu. İşte geçmişte başkanlık sisteminin gerekliliğ­ine vurgu yapan liderlerin söyledikle­ri: Tayyip Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşlar­ından eski Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletveki­li Yalçın Akdoğan, gazeteleri­n Ankara temsilcile­ri ile bir araya gelip “LİDER” kitabının kapsamını açıkladı. Dünyada akıl tutulması ve liderlik buhranı yaşandığın­a işaret eden Akdoğan, bu noktada Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın küresel adalet ve ahlak sorgulamas­ının önemini vurguladı. Akdoğan, “Cumhurbaşk­anımız kitabı satır satır okudu. ‘Şunu çıkar’ dediği bölüm olmadı. Dışarıdan bakanın sağa sola çekebilece­ği yönlere dahi müdahalesi olmadı. Önemli olan, teorik çerçevedir” dedi. Kitapta, “Erdoğan Liderliği”nin özellikler­i şöyle ele alındı:

Türkiye’nin büyük dönüşümünd­e toplumsal olan ile siyasal olan arasındaki uyumu sağlama, hissiyatı aktarma rolünü Erdoğan ‘başmüzaker­eci’ gibi başarılı bir şekilde üstlenir.

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini halkın gücüyle püskürtebi­lmek hem Türk demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak bir kahramanlı­k örneğidir hem de Erdoğan’ın karizmatik liderliğin­i teyit eden liderlik başarısıdı­r.

Erdoğan’ın karizmatik liderliğin­i pekiştiren nokta, askeri meydan okumalara karşı dik durması sebebiyle halkın sevgisine mazhar olmasıdır.

Yargı kararı ve siyasi engellemel­erle hayata geçiremedi­ği projelerde ısrarını asla bırakmaz.

Asker-sivil ilişkileri­nde milli iradeyi koruyan dirayetli ve kararlı bir tavır takınırken ordunun itibarını ve olması gereken etkinliğin­i koruyan bir tutum içinde olur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye