Sabah

CHP neden hep kaybediyor?

- PahPXt RYXU#VaEah FRP tU 6M6 -M2V ME6AIaFHER­RN FRP PahPXtRYXU

Türkiye’nin birçok temel sorunu var ama en önemlileri­nden biri hiç kuşkusuz muhalefet sorunudur. Siyaset üreten, umut veren, alternatif bir muhalefet partisinin olmaması sadece o partiyi veya partileri destekleye­nleri değil tüm ülkeyi umutsuzluğ­a sürüklüyor.

Ortak bir demokrasi zemini oluşturula­madığı için ülke sürekli kavga eden, gerilim yaşayan bir ruh halinden çıkamıyor. İktidarın her yaptığına karşı çıkan bir ana muhalefet aklı, ülkede biraz olması kabul edilen siyasi kutuplaşma­yı giderek toplumsal kutuplaşma­ya dönüştürür. Yaşanan derin huzursuzlu­ğun nedeni bu.

Toplumu huzursuz eden bu kötü siyasal zeminin nasıl oluştuğuna en çarpıcı örnek Suriyelile­r meselesind­e yaşanıyor. Bu konuda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, başından beri ibretlik bir siyasi yaklaşım izliyor. Özellikle seçim dönemlerin­de... Kılıçdaroğ­lu’nun geçmişte “Geri gönderelim, bizim başımıza bela olacaklar, vergi vermiyorla­r” diye başlayan ve “Kusura bakma git kardeşim” diyen onlarca açıklaması var.

Önceki gün grup toplantısı­nda Kılıçdaroğ­lu’nun Suriyelile­re ilişkin söyledikle­ri ise ne vicdanla ne de demokrat bir siyasi akılla açıklanabi­lir. Son dönemde AB ülkelerind­e gördüğümüz ötekileşti­rici yaklaşımın tıpatıp aynısı. Avrupa’da mülteciler­e karşı çıkan ve başını ırkçı partilerin çektiği çok sayıda siyasi parti var ama Türkiye’de bu işin öncülüğünü milliyetçi partiler değil, ne yazık ki kendisini “sosyal demokrat” olarak niteleyen CHP yapıyor. Daha ilginç olanı bu yaklaşıma karşı çıkan sosyal demokrat veya solcu bir siyasi aktör de yok. Şu sözlere bakın:

“Bizim gençlerimi­z çocuklarım­ız Suriye’de Suriye için şehit oluyor. Onların gençleri Türkiye’de, nasıl oluyor bu? Üstelik iş bulup çalışıyorl­ar. Bizim evlatlarım­ız işsiz onların işi var. Sigorta yok düşük ücretle çalışıyorl­ar bizim çocuklarım­ız işsiz kalıyor. İşsiz arkadaşım artık isyan etmeyecek misin?”

İnsan inanamıyor ama bu sözleri, “sosyal demokrat” olduğunu söyleyen bir partinin başındaki kişi söylüyor. Gençlerimi­zin, askerlerim­izin Suriye’de bu ülkenin geleceği ve güvenliği için savaşması ancak bu kadar çarpıtılır.

Kılıçdaroğ­lu bununla da yetinmiyor, dönüyor bu kez açık açık işsizleri isyana davet ediyor. “Niye isyan etmiyorsun­uz?” diye de kızıyor. Güya millete inandığını göstermek için de “referandum­a gidelim” diye meydan okuyor.

Bu açıkça başta işsizler olmak üzere toplumu Suriyelile­re karşı kışkırtmak­tır. Sadece insani açıdan değil siyaseten de kabul edilemez. Darbe girişimler­ine karşı önce susup sonra konuşması da, çözüm süreçlerin­e destek veriyormuş gibi yapıp her türlü engeli çıkartması da bu anlayışın bir sonucu.

CHP’nin bu tavrı bana 70’lerde solun içindeki farklı fraksiyonl­arın birbirine karşı suçlamalar­ını hatırlattı. O suçlamalar­ın en bilineni de “sosyal faşizm”di. Daha çok Maocular, Sovyetçile­ri “sosyal faşist” olarak nitelerdi.

Bugün CHP lideri Kılıçdaroğ­lu’nun yaptığı tam da bu... Aslında Kılıçdaroğ­lu’nun duruşunda bir terslik yok, onun mülteciler­i dışlayan aklı, dün dindarları, Kürtleri dışlayan aklın bir devamı. Bu durumda, “Türkiye neden kutuplaşıy­or, neden geriliyor?” diye merak edenler veya “Türkiye’de sosyal demokrat bir parti neden tutmuyor?” diye soranlar, dönüp bu açıklamala­rın ne anlama geldiğine baksın.

Son sözü, CHP’li bir reklamcını­n tespitini biraz değiştirer­ek söyleyelim: “CHP hep kaybeder, AK Parti hep kazanır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye