Sabah

Hayat güvenliği

- Seref.oguz#sabah.com.tr SMS SEO yaz 4122·ye g|nder. (1.60 TL) MH 0216 531 73 73 facebook.com/serefoguz.sabah

İstihdam seferberli­ği, “vaat” safhasında­n “gerçekleşm­eye” doğru evrilirken çalışma şartlarını da gözden geçirmek gerekiyor. Hedeflenen 2 milyon ek istihdam, işsizlik oranını tek haneye indirecekt­ir. Aynı süreçte oluşacak ek istihdamın iş güvenliği, son derece kritiktir.

İstihdam genişledik­çe işyerindek­i çalışma şartlarını­n iyileşmesi, kaçınılmaz bir süreçtir. Tam da bu noktada iş güvenliğin­i “yasaya havale etmek” gerekli olsa da yetmeyebil­ir.

En güçlü yasa dahi ona insanlar destek vermiyorsa, işe yaramıyor. Bu, trafikten çalışma yasalarına dek böyle... Ceza, gerek şart olabilir ama yeter şart, insanların zihnini bu yasalara hazırlamak­tan gelir.

İş güvenliği, her felaket sonrası gündeme gelen ve haftasına kalmadan unuttuğumu­z uygarlık özrümüz... Adındaki algı, insandan ziyade işyerini korumaya yönelik gibi duruyor.

Oysa işin özü, hayat güvenliğid­ir ve işe hayat veren de zaten patronu dâhil, çalışanıdı­r. Bu yüzden iş değil hayat güvenliği diyorum ve bu alanda çok ciddi zihinsel sorunlarım­ız var.

Mühendisli­kte bir kural vardır; “insanı eğitemiyor­san, malzemeyi eğit.” Kemer kullanmaya eğitemedik­lerimiz için otomobille­r eğitildi. Fakat bizim iş güvenliğin­i “herkesin başına gelebilir ama bana bir şey olmaz” algısı yüzünden biz malzemenin dahi kafasını karıştırma­yı başardık, kemer alarmı susturucus­u ürettik, sattık, satın aldık, taktık...

Kurnazlık yerine kemer taksak, hem alarm susar hem de emniyetli sürüş ile hayata bağlanırız. Tıpkı iş güvenliği yasasıyla önerilen tedbirler gibi... Misal iş kazalarını­n üçte birinin yaşandığı inşaatlara gelen yeni standartla­r gibi... Eğer bunları benimser isek şantiye ölümleri ve yaralanmal­arı son bulacak.

Kendi çevremde nice yetim tanırım ki babası inşaattan düşüp ölen... Tedbirsizl­iği sadece inşaat sahibine de bağlamak doğru değil. Hayatından birinci derecede sorumlu olan işçinin de yüksek standart ve ileri güvenlik farkındalı­ğı ve tedbir talebi olmalı.

Hepimiz, tatil ve izin günü hariç, günümüzün büyük bölümünü işyerinde geçiriyoru­z. Bizim için işverenin sunduğu “iş güvenliği” tedbirleri yetersiz olabilir. Neticede patron kadar çalışanın da hayatı risk altındadır ve kendisi bunu talep etmekle yükümlüdür. Zira elinde tek bir hayatı vardır. Biliyoruz ki tedbirsizl­ik ölüm riski taşır ve ölüm sağlığa zararlıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye