Sabah

MOBİL DÜNYADA ne var/ne yok?

0obil 'ünya Kongresi’nin en dikkat çeken ürünü 01 model Nokia 3310 ise her markanın telefon tasarımınd­a kendini tekrar eden benzerlikl­er var! Kurumlar ise Nokia’nın durumuna düşmemek için tüketici aklını ve davranışın­ı öğrenmeye çalışıyor

-

Yeniliğe sadece yeni ve farklı telefon diye bakıyorsan­ız, yeni bir şeyler yok diyerek sıkılabili­rsiniz. Nokia 3310’un yıldız olduğu bir etkinlikte “yeni bir şey yok” klişesini duyabilirs­iniz. Oysa fuarın kılcal damarların­da telekom dünyasında yaşanan evrimin ayak sesleri var.

Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi MWC17 (Mobile World Congress) bir yüzü tüketiciye diğer yüzü kurumlara dönük bir etkinlik. Etkinliğin Kongre kısmında tüm dünyadan operatörle­rin oluşturduğ­u GSM Birliği, telekom endüstrisi­nin geleceğini belirleyen standartla­ra ilişkin görüşmeler yapıyor. Fuar bölümünde kurumlar ve tüketicile­r için çözümler ve ürünler sergileniy­or. Bu yıl tüketici tarafının en çok ilgi çeken standı küllerinde­n doğmaya çalışan Nokia oldu.

Dünyada en çok satan telefon modellerin­den biri olan (126 milyon) Nokia 3310-17 yıl sonra yeniden doğumu herkesin ilgisini çekti. Nostalji duygusunu kamçılayan Nokia 3310 ile 30 yaşını aşan pek çok insanın hikâyesi var.

Teknoloji artık dikey değil yatay durumda. Şimdi yeni fikirlerle var olan teknolojil­eri toplumun her kesimine kullandırm­a zamanı. Bu yüzden fuarda her şey kurumların karmaşık altyapılar­ını kurgulamak üzere şekillenmi­ş. Yani kurum aklı insan aklını ve davranışın­ı anlamaya çalışıyor. Bu yeteneği kazanmak için girişimci çevikliği kazanmak zorunda.

NOK,A 6ENDROM8

Kurumlar her zamankinde­n daha fazla yeni fikir peşinde. Dünya lideriyken çöken Nokia’nın başına gelenler herkesi korkutuyor. O yüzden yenilikçi girişimler­e karşı uzak duramıyorl­ar. Geleneksel perakende, telekom, bankacılık ve finans, otomotiv devleri ve tüm sektörler tehdit altında. Girişimci çevikliğin­e ihtiyaçlar­ı var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye