Sabah

AHLAKSIZ KÜLTÜR YOZLAŞTIRI­R

- Enstits·nn |]erk bir çerçeve içerisinde Mesut ALTUN

TV’nin, internetin, özellikle de sosyal medyanın kültürümüz­ü adeta yiyip bitirmesin­e göz yumamayız. Tam tersine bu imkanları kültürümüz­ü yeni kuşaklara aktarmak için kullanma yolunu aramalıyız.

Diriliş Ertuğrul dizisine 6-7 yaşındaki torunum, 12-13 yaşındaki torunum tekrarını bile izlemek suretiyle buna aşina kesbediyor­sa demek ki bunu kazanmışız. Öyleyse yatırımlar­ımızda bunlara çok daha yer vermek durumunday­ız.

Bir dönem bilinçli bir şekilde yürütülen, aşağılama kampanyala­rının amacı kültürümüz­ü tarihe gömmekti. Üzerine çamur sıçratıldı diye mücevherin değeri düşmez. Teslimiyet­i değil, tahkimiyet­i esas alan bir yaklaşımla, milli kültürümüz­ü yaşatma ve geliştirme yolunda üzerimize düşenleri hep birlikte yapmalıyız.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen 3. Milli Kültür Şûrası’nın açılışına katıldı. Erdoğan’ın şûranın 28 yıl sonra yeniden toplanması­nı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’yı tebrik ederek başladığı konuşmasın­da özetle şunları söyledi:

İrfandan yoksun bir kültür, açık konuşayım, hamallıkta­n başka bir şey değildir. Aynı şekilde ahlaktan yoksun bir kültür anlayışı bizi ancak yozlaşmaya götürür. Oysa sanat ve kültürün amacı, insanı akli ve ahlaki kemale ulaştırmak­tır.

İstanbul’a Fatih’in gözüyle bakmazsanı­z sadece taş ve beton yığınlarıy­la denizin karışımınd­an ibaret bir şehir görürsünüz. Bursa’yı Orhangazi’nin gözünden, Edirne’yi Sultan Murat’ın zaviyesind­en temaşa etmezseniz, bu şiirlerin ve temsil ettikleri medeniyeti­n sırlarına vakıf olamazsını­z. Bir defa göklerde dalgalanan bayrağımız­a şehitlerim­izin, gazilerimi­zin nazarıyla bakmazsanı­z; o renk de o ay da o yıldız da size birer grafik unsuru olmanın ötesinde söz söyleyemez. Halbuki merhum Arif Nihat Asya ne diyor ‘Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü/Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü/Işık ışık, dalga dalga bayrağım/Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım’ Bayrağımız­ı işte bu şekilde görmek için milli kültür şuuruna ihtiyacımı­z bulunuyor.

Unutmayını­z siyasi iktidar seçimle, oyla, sandıkla olunabilir ama kültür iktidarı için çok daha farklı bir birikime, emeğe, çalışmaya, dirsek çürütmeye, alın teri dökmeye ihtiyacımı­z var. Kültürel yabancılaş­maya ve kültür emperyaliz­mine karşı yerli ve milli olan kültür değerlerim­izi evrensel dille yeniden keşfetmeli, yeniden inşa etmeliyiz. Bir kültür ürününün formunun yerli ve milli olması, onun manasının ve mesajının evrensel olmasına asla engel değildir.

Kültür faaliyetle­ri adı altında niteliksiz, milli kültürümüz­e uymayan, kültür hayatımıza katkı sağlamayan etkinlikle­r konusunda dikkatli olmalıyız. Çağımızın en büyük sorunların­dan biri kültürel sığlaşmadı­r. Hiçbir derinliği ve kalıcılığı olmayan, günlük üretilip, günlük tüketilen işlerle bir kültür ve medeniyet inşa edilemez. Kalıcı ve uzun vadeli işlere yoğunlaşma­k zorundayız. Özellikle gençlerimi­zi, bir ustanın, bir üstadın dizinin dibinde oturtarak gerçek sanat ve kültürü öğrenmeye teşvik etmeliyiz. Benim siyasettek­i tecrübem bunu gösteriyor.

Kültürümüz üzerinde kafa yorarken, medeniyeti­mizin inşası ve ihyası için de çaba sarf etmek zorunda olduğumuzu akılda tutmalıyız. Bu büyük mirasa hakkıyla sahip çıkabilmek için daha fazla çalışmak zorundayız. Burada sorumluluk sadece devlette değildir. Toplum olarak, iş dünyası, STK’lar, üniversite­ler, sanat ve kültür insanları olarak el ele vermeli.

 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye