Sabah

Seyircisin­i “eşek” yerine koyan kanallar!..

-

Aslında son yıl larda tek, bir tek dizi izlediğim için örneği Kanal D üzerin den veriyorum ama, biliyorum ki, hepsi bir birinin ayni.. Yok aslın da birbirleri­nden fark ları.. Öyle yok ki, “Ama biz Osmanlı Bankasıyız” diyeni bile yok..

Yıllardır, LigTv hak kında yazmadık şey bırakmadım. RTÜK sonunda “Canlı Yayın Yönetmeliğ­i”ni değiştirdi. Bütün bu eleştirile­rimi ASpor’daki 90a’da yaparken, kanalın yönetmeni Serkan Korkmaz yanımda oturuyordu. Şimdi bakıyorum, LigTV’de eleştirdiğ­im ne varsa, bizim yayınlar ayni..

Yani, Kanal D’ciler alınmasın. Kimi izlersem örneği ordan veriyorum. TV yazarları kardeşleri­m gibi hemen hepsi ni takip etme şansım yok..

Şimdi bakın.. Geçen yazımda ver dim örneği.. Liselerara­sı basketbol maçı.. Son saniye.. Bizimkiler 1 sayı geride.. Şut.. Top potaya yavaş çekimle inerken, salise ler de tükeniyor. Top potaya on santim kalmışken, önce 15 dakika “Kısa bir ara..” Sonra bu son saniyenin yavaş çekim tekrarı ve bu defa “Bölüm sonu” yazısı.. İşin rezillik tarafı iki.. Birincisi, bizim haklarımı zı korumak için eşek yüküy le parayı bizim vergilerim­izle alan RTÜK’ün göz yumma sı. Yazdık.. İkincisi..

Şimdi bakın.. Koç da, öğrenci ler de, ağır suçlar işlemişler, okuldan atılacakla­r. Sporsever müdüre çıkı yor, “Bizi kovma bu maçı alacağız, sonra da şampiyon olacağız” diyor lar. Müdürün haytalara pek aklı yatmı yor ama, “Bir denersek ne fark eder” deyip izin veriyor..

Şimdi o top girmezse, koç kovula cak, takım oyuncuları da okuldan sürü lecek. Yani dizi bitecek. Üçüncü haf tasında iyi reyting alan dizi biter mi?. Demek ki, o top basket olacak, maç kazanılaca­k.. O zaman,

170 dakikadır ekran başında, temposuz, ritimsiz işkence ettiğin seyirci, televizyo nu keyif içinde kapasa olmaz mı?.

Neyi esirgiyors­un onlardan?. Adları gibi bildikleri sahneyi bir hafta sonraya bırakmak, hangi yuvarlak kafada sivri zekânın eseridir.. Bir hafta sonra da ayni şey oldu.. Mahkeme kapısında bitti bölüm.. Baba gelmezse, okula sözleşmeyi getir mezse, çocukların velayeti tamamen teyzeye geçecek, o da kızları alıp gide cek. Yani dizi gene bitecek.. O zaman, sözleşme duruşmaya yetişecek, kesin, değil mi?.

Peki niye bir hafta bu aptalca ıstırap çektirme?.

Bakın Amerikan dizilerine.. Örnek aldığınız Beyaz Gölge’ye mesela.. Ana öykü dizi boyu devam ederken, bir veya iki yan öykü, her bölümde baş lar ve biter.. Tek başına bir bölüm izle seniz bile, başı sonu belli bir yan öykü ile tatmin olursunuz.. Ya çocuklarda­n birinin başı derde girer.. Esrar mes rar.. Ya bir minik aşk hikayesi.. Bir şey işte.. O bölümde başlar, gelişir, çözülür. Senaryo yazma sanatı, tam da budur işte..

Yoksa 10 dakika süren ve bir yere varmayan yürüyüş sahneleri.. Tek keli me konuşmadan birbirinin yüzüne bakan iki kişi.. İkisinin de söyleyeceğ­ini adım gibi bildiğim onuncu tekrar diya loglar.. Boş sokaklar, manzaralar yazıp,

Ben önce kaydedip sonra izledi ğim için, otuz, en fazla 40 dakika sürü yor 170 dakikalık bölümü hiç ama hiç bir şey kaçırmadan izlemem..

Şimdi Kanal D yöneticile­rine sora rım..

Ben mi üstün zekâlıyım, yoksa siz mi, seyirciler­inizi geri zekâlı sanıyorsu nuz?.

 ??  ?? ULUd
ULUd

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye