Sabah

2017 Amerika ve bahar

-

TrumS kürsüye çıktı, konuştu, Kongre’den 1 trilyon dolar para istedi. Amerika’yı yeniden kuracağız, dedi. Altyapının döküldüğün­ü söyledi. Yol, köprü, havalimanı, yeni enerji santraller­i yapmak niyetinde.

Öyle hızlı yargılarda bulunmakta­n da, radikal şeyler söylemekte­n de hazzetmem, her ne kadar kararlı bir insan olsam ve bir kere bir şeyi söyledikte­n sonra peşinden gitsem de ama vurgulayay­ım, eğer her şey bu yolda ilerlerse ABD’de birçok şey değişecek. Tıpkı 19 9’daki büyük ekonomik krizden sonra gelen ‘New Deal’ dönemi gibi bir dönem başlayacak ABD’de. Hele Trump’ın o 1 trilyon dolarının dönemi bitene kadar birkaç katına çıkacağını düşünürsek...

Şimdi Trump’ın yapmak istediğini ilk geldiğinde 2bama da istemişti. Mevcut ABD’yi 19. yüzyılın eskimiş Amerika’sı diye nitelendir­mişti. O ayrıca ‘yeşil ABD’ kurmak istiyordu. Temiz enerjiyle, yeni ve sağlıklı malzemeler­le yapılmış bir ABD. Ne de olsa eşi Beyaz Saray’ın bahçesinde ‘organik’ (!) sebze yetiştiriy­ordu. Eh, olur böyle şeyler, Kongre, Obama’ya o parayı vermedi.

Ama ABD gene de değişti işte: Obama gitti, çoğu insanın (?!) hayal edemediği Trump geldi. ‘Sol/ liberal ve entellektü­el’ ABD yerini Trump’ın ‘sağ/ muhafazakâ­r ve radikal’ ABD’sine bıraktı.

Şimdi Washington ve New York sokakların­da dağ taş, Trump’la alay eden, dalga geçen posterlerl­e, duvar yazılarıyl­a dolu. Bu iki kent ona oy vermedi. Vermediği gibi bir de geride kalan ve onu seçen ABD’den mahcubiyet duyuyor.

Tam bir savaş cereyan ediyor desem yeridir. Trump gazetecile­ri, basını azarlıyor, onlarla çekişiyor. Buna mukabil ABD ona karşı gösteri yapıyor. İlk inşa edildiğind­e Başkan halktan yukarıda olamaz diye zeminden yükseltilm­emiş Beyaz Saray, geniş, büyük, mütevazı bir bahçedeydi. Bahçeyle halkı sadece bir demir parmaklık ayırırdı.

Bugün metreler, metrelerce uzaktan çekilmiş polis parmaklıkl­arıyla halktan koparılmış, ‘korunuyor’ o yapı. ABD’yi bilenler için aklın almayacağı bir şey. Bu nedenle Washington’un arka odalarında insanlar ha bire toplanıp harıl harıl bundan sonra ne olacağını, ne yapmaları gerektiğin­i konuşup, planlamaya çalışıyor.

Bu gerilim zamanla büyüyecek. Bambaşka bir dönemden geçiyor dünya ve ABD. Bu değişikliğ­i hazırlayan sebepleri bu köşede çok yazdım. Kısacası, bugün, her türlü yaklaşımı ve davranışıy­la bambaşka bir

nesil ve zihniyet var. Tarihin en yenilikçi, en yaratıcı kuşağı bu. Onların ABD’si ve dünyasıyla gene onların öncülüğünd­e ilerlemiş küreselleş­menin mağdur ettiği insanların ABD’si ve dünyası birbirinde­n farklı. Çok farklı.

Bu farklılık dalgalar halinde dünyanın geride kalan kısmına vuracak. Önümüzdeki dört yılda da her gün çalkalanan bir dünyaya uyanacağız. İnsanlar tedirgin. Taksilerin şoförleri, gece işçileri, tezgâhtarl­ar yani göçmenler huzursuz. Bir tür ‘Amerikan rüyası’ bitti. Trump şimdi ekonomiyi büyüterek, işsizliği azaltarak, yeni bir servet yaratarak güç ve

zenginlikl­e özdeşleşmi­ş öteki ‘Amerikan rüyası’nı yeniden canlandırm­aya çalışıyor. Her şey bu kadar açık ve basit.

Bahara durmuş, kiraz ağaçlarını­n ve erguvanlar­ın çiçek açtığı, çok soğuk ama kristal gibi parlak ve güneşli Washington ve New York sokakların­da insanlar kafalarınd­a bu sorularla dolaşıyor. Ve kafaları karışık ABD’lilerin. Oscar töreninde olmayacak hatalar yapacak kadar karışık!

Gene de Amerika işte... hbkahraman@sabah.com.tr SMS: HBK yaz 4122’ye gönder. (1.60TL) MH: 0216 5317373 facebook.com/hasanbulen­tkahraman

 ??  ?? Hasan Bülent KAHRAMAN
Hasan Bülent KAHRAMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye