Sabah

Nefes almak

ŞU referandum sonrası Cumhurbaşk­anlığı sistemini çalışır hale getirince derin bir nefes alabileceğ­iz.

- Mbarlas@sabah.com.tr facebooN.com mehmetbarl­as.sabah

u 16 1isan referandum­unu geride bıraktıkta­n ve yeni Cumhurbaşk­anlığı sistemini çalışır hale getirdikte­n sonra, derin bir nefes alıp dinlenebil­eceğiz. Aslında nefes nefese geçen yılları geride bıraktık... Darbeciler­in kendi halklarına ateş açtığına da tanık olduğumuzu unutalım... Anayasa Mahkemesi’nin hem iktidar partisini kapatma girişimine hem de Cumhurbaşk­anı seçimini engellemes­ine tanık olmadık mı? Yargıya bu ölçüde bir FETÖ sızmasını hayal bile edemezdik. Ya da F-16 pilotların­ın, generaller­in FETÖ’nün müritleri olduğunu da görmedik mi?

Bunlar dostmuş!

Müttefik ve dost bildiğimiz ülkelerin nasıl davrandığı­nı unutabilir miyiz? Obama Amerika’sının PKK/ PYD ortaklığın­a verdiği destek... Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimini­n katılımcıl­arına ve destekçile­rine kucak açması... Rus uçağının düşürülmes­ine dayanan komplo sonunda az kalsın Rusya ile aramız hiç düzelmeyec­ek şekilde açılıyordu.

Bir Brexit eksikti

Bir de uzun yıllar süren çabalarımı­zın aslında çok da anlam taşımadığı­nı görmedik mi? Mesela Avrupa Birliği Kriterleri’ne tam uymak, Cumhuriyet ideolojisi­nin sanki temel hedefi haline gelmemiş miydi? Ama o AB üyelerinin kendi kriterleri­ni, gerektiğin­de rafa kaldırdığı­nı da gördük. Bu ülkeler Suriyeli ve Kuzey Afrikalı mülteciler söz konusu olduğunda Ortaçağ’a dönüverdil­er. Ve mesela İngiliz halkı Brexit’le AB’ye “<eter” derken, biz yarım yüzyıllık bekleyişim­izi AB’nin kapısı önünde sürdürüyor­duk.

Nefes almak

Evet... Şu referandum­u da bir “Evet”le geride bıraktıkta­n sonra, inşallah şair Yahya Kemal Beyatlı gibi bir nefes alacağız...

Hani Yahya Kemal sıcak bir yaz günü Boğaziçi’nin bir semtinde ve galiba Bebek’te dik bir yokuşu çıkarken yorulur ve bir bakkalın önündeki iskemleye oturur. Bakkal dışarı çıkıp “%eyefenGi bir şey mi alacaksını­z” diye sorunca da

“Evet, biraz nefes alacağım” der ya. İşte ben de referandum sonrası için böyle bir şey hayal ediyorum.

 ??  ?? MeKPet BARLAS
MeKPet BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye