Sabah

Adana’da tarihe geçen ameliyat

-

Muş’ta yaşayan 8 çocuk babası 65 yaşındaki emekli işçi Mehmet Aydın, yaklaşık 4 yıldır yürümekte ve nefes almakta zorlanıyor­du. Şikâyetler­i artan Aydın, Adana Çukurova Üniversite­si Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne başvurdu. Kardiyoloj­i Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirtaş, Aydın’ın on binde bir görülen hastalığa yakalandığ­ını söyledi.

Doğuştan kalp rahatsızlı­ğı olan Mehmet Aydın, Demirtaş ve ekibi tarafından yapılan ve 40 dakika süren başarılı operasyon sonrasında sağlığına kavuştu. Aynı anda yaptıkları işlemlerle dünyada bir ilke imza attıkların­ı belirten Demirtaş, “Hastanın kalp çıkışını daraltan, kalp kasının kalınlaşma­sıyla doğuştan olan bir hastalığı saptandı. Bu nedenle hasta incelemeye alındı. İncelemede kalbin yüzde 80’ini sulayan damarın yüzde 90 civarında dar olduğu gözlendi” dedi.

Hastaya önce alkolle inceltme işlemi yapıldığın­ı belirten Demirtaş, “Hasta bir daha daralma yaşamasın diye ilaçlı stentle tıkalı damar açıldı. Böylece bypass’tan da kurtulmuş oldu. Yani kalbin çıkışını daraltan bölgenin damarı alkolle yıkanarak yol açıldı, inceltildi ve kalbin yüzde 80’ini sulayan önemli damar da ilaçlı stentle açılmış oldu” şeklinde konuştu.

Hastanın iki büyük cerrahi işlem yapılmadan sağlığına kavuştuğun­u belirten Demirtaş, “Normalde bu stent işlemi çok rutin uygulanır. Ama alkolle inceltme işlemini başarıyla yaptıktan sonra ilaçlı stenti uygulayara­k dünyada bir ilke imza attık. Hastamızı birkaç güne kadar taburcu edeceğiz” dedi. Sağlığına kavuşan Aydın ise “Merdiven çıkamıyor, yürüyemiyo­rdum, nefesim kesiliyord­u. Şimdi kendimi çok iyi hissediyor­um” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye