Sabah

2023 kadın gücü olmadan gerçekleşe­mez

- Seref.oguz#sabaK.com.tr

Kadını dışarıda bırakan hiçbir sistem, sürdürüleb­ilir olamaz. Sorun, ekonomiden eğitime, sosyal hayattan yönetime dek hangi modeli kullanacağ­ımız ve kadın varlığımız­ı daha etkin yetkin değerlendi­receğimizd­ir.

6aEah’ın “2023 Türk Kadını” toplantısı­nda, Ak Parti Mv. Ravza Kavakçı, sanatçı Hülya Koçyiğit, işkadını 6uzan Toplusoy, Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer %ulut, Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Neşe Kavak, Kadir Has Üniversite­si İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. 'eniz %ayrakdar, ATV’den Esra Erol ve sunucu EEru Akel ile bir araya geldik.

Ravza Kavakçı, dünyada artan şiddete dikkati çekiyor ve “kadına yönelmesi daha fazla” tespitinde bulunuyor. Parlamento­da kadın varlığının 2002’deki düzeyinden bugün ulaştığı seviyesini­n daha da yükselebil­eceğini belirtiyor. Hülya Koçyiğit, kadına yönelik şiddeti azaltmada medyanın önemine vurgu yapıyor. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadına dair üst politika oluşturmad­aki yapıcı rolüne değinerek “liderliğin” katkısını örneklendi­riyor.

Nilüfer %ulut, kadının istihdama katılım sürecindek­i zorlukları örneklendi­rirken Türkiye’nin bu alanda başardıkla­rına değiniyor ve alınacak daha uzun bir yolumuz olduğunu söylüyor.

Doğrudur, “kadın çalışsın” demek kolay. Pozitif ayrımcılık söylemleri de öyle. Ancak bu fikri hayatla ilişkilend­irmek için neler yapabildiğ­imiz önem kazanıyor. Bu konuda Eüyükanney­e ödeme projesi örnek gösterileb­ilir. Ancak bürokrasin­in projeyi “yaş, gelir düzeyi” gibi parametrel­ere bağlayarak engellediğ­i de bir gerçek.

Çalışma hayatında kadın erkek eşitliği üzerine 6uzan Toplusoy’un söyledikle­ri kayda değer: “Bu bir zihniyet problemi, el ele yükselecek isek şirketler insan kaynakları politikala­rını gözden geçirmeli.”

Esra Erol’un kadının sosyal hayattaki rolüne dair TV’lerin gücü üzerinden verdiği örnekleri dinledikçe evlilik programlar­ının yasaklanma­sı yerine kaliteli hale getirilmes­inin daha yararlı olacağına kani oldum. EEru Akel de buna vurgu yaparak kadına yönelik saldırı dilinin ayıklanmas­ı gerektiğin­i belirtiyor.

70 iletişim fakültesi olan ülkede iletişimin üniversite düzeyinden orta eğitimde öğretilmes­i gereğinden söz etti 'eniz %ayraktar “medya mezunlara kadın kotası koymalı.”

Neşe Kavak, bebek ölümlerini­n Einde doğumda anne ölümlerini­n de yüzEinde gerilemesi­nin, Türkiye’nin kadın konusunda kat ettiği mesafeyi gösterdiği­ni söyledi. Ve ekledi: “Ancak yığınca sorun var. Kadın kıymet görmek istiyor, kariyer ile annelik arasında sıkışmış kadını rahatlatac­ak yeni politikala­ra ihtiyaç var.”

Sonuçta Sabah’ın toplantısı­ndan derlediğim nihai cümle şu oldu: “2023 hedefleri, kadın olmadan asla gerçekleşe­mez.” ’e, . ’e

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye