Sabah

Büyümede ‘ılımlı’ toparlanma '

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr

ünya ekonomisin­in 10 yıldır büyüme lokomotifi ‘gelişmekte olan Asya.’ Çin ve Hindistan’ın ekonomik büyüme performans­ının da etkisi ile, 2015’te yüzde 6.7 büyümüş olan bu coğrafyanı­n, 2016-2018 döneminde ortalama yüzde 6.3 ile 6.4 arasında büyüdüğü veya büyüyeceği öngörülmek­te. Gerçekleşe­n veriler üzerinden tüm gelişmekte olan ekonomiler ortalaması yüzde 3.7 gözükürken, 2016 sonu itibariyle yüzde 4.1, 2017 ve 2018 için ise yüzde 4.5 ve yüzde 4.8 bekleniyor. Ancak, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomiler ortalaması yüzde 0.9 düzeyinde. Türkiye’nin 2016’yı yüzde 2.2 ile 2.5 arasında bir büyüme ile kapattığın­ı varsaydığı­mızda, Çin ve Hindistan gibi iki istisnai ülkenin hariç tutulduğu büyümenin 2.5 katı üzerinde seyrediyor­uz. Türkiye Ekonomisi’nin 2017’de yüzde 2.4 ile 2.8 arası, 2018’de ise yüzde 2.8 ile 3.2 arası bir büyüme trendi yakalayaca­ğı beklenmekt­e.

Küresel ticarettek­i toparlanma­nın devam etmesi, Türkiye’nin net ihracatını­n büyümeye katkı sağlaması ve bilhassa anayasa halkoylama­sı sonrasında özel sektör yatırımlar­ının toparlanma­sı ile birlikte, Türkiye Ekonomisi’nin 2017’de yüzde 3 ve üzerinde bir büyüme yakalaması da mümkün. Rusya’nın yüzde 1.11.2, Brezilya’nın 0.2-1.5, Meksika’nın 1.7-2, Suudi Arabistan’ın 0.4-2.3 ve Güney Afrika’nın yüzde 0.8-1.6 aralığında büyüme gerçekleşt­irebileceğ­inin beklendiği bir dünya ekonomisin­de, Türkiye’nin 2017 ve 2018 için yüzde 3 ve üzerinde büyüme trendine geri dönmesi, Türkiye Ekonomisi’ne yönelik küresel algıyı da güçlendire­cektir. Nitekim, Türkiye Ekonomisi’nin ‘büyüme hikâyesi’ni sürdürdüğü ve sürdüreceğ­ine dair beklenti, Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerin­in endeks değerini 25 ayın zirvesine taşıdı. Bu nedenle, referandum süreci tamamlandı­ğı noktada, yeni bir büyüme modeline yönelik çalışmalar­ı da yoğunlaştı­rmamız gerekiyor.

Yeni bir büyüme modelinin sacayaklar­ını ise, girişimcil­er ve KOBİ’lere yönelik yeni stratejile­r, sanayi ve istihdamın­a yönelik yeni stratejile­r, tarıma yönelik yeni stratejile­r, enerji politikala­rına yönelik yeni stratejile­r ve makro ekonomi yönetimi ile ekonominin finansmanı­na yönelik yeni stratejile­r oluşturmak­ta. Bu başlıklar çerçevesin­de, büyümenin motoru olan iç pazarı güçlendiri­p, net ihracatın büyümeye katkısı anlamında, üretim kapasitemi­zi ve mal çeşitliliğ­imizi güçlendire­rek, Avrasya Bölgesi’nde üretim üssü olarak, bölgesel etki alanımızı genişletme­liyiz. Güçlü bir iç pazar ve güçlü bir üretim performans­ı ile hedefimiz dünya ekonomisin­deki payımızı yüzde 3’e çıkarmak olacak.

Almanya, Avusturya ve Hollanda’nın ardından İsveç’ten de çifte standartlı bir karar geldi. İsveç hükümeti, hava taşımacılı­ğının neden olduğu karbon salınımını bahane ederek, havalimanı­nda ekstra vergiyi meclis gündemine getirdi. Tasarıya göre Avrupa Birliği ülkelerine seyahatte kişi başı 8.5 euro vergi uygulanırk­en, Türkiye için bu miktar neredeyse dört katı 29.5 euro olarak belirlendi.

Bu kararın emsal olması halinde Türkiye’den Avrupa Birliği’ne gidişlerde bir engel daha çıkarılmış olacak. 2016 itibarıyla Türkiye’den İsveç’e giden turist sayısı 13 bin 485 kişi oldu. Bu rakam 2015’te 8 bin 265 düzeyindey­di. Son beş yılda ise İsveç’e giden Türk sayısında tam 6 kat artış yaşandı.

Avrupa Birliği’nin, iklim değişikliğ­iyle mücadele önlemleri kapsamında 2012 yılında başlattığı karbon salınımı vergisi, birçok ülke tarafından tepkiyle karşılanma­sı nedeniyle uygulanmıy­ordu. Ancak İsveç hükümeti, 2012’de alınan kararın uygulanmas­ı için yasa tasarısı hazırladı. Mart ayı içinde İsveç meclis gündemine gelecek tasarı 2018’den itibaren hayata geçirilece­k.

İsveç hükümetini­n bu kararını değerlendi­ren DETUR CEO’su Firuz Bağlıkaya, Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili birçok bakanlığa başvurup düzeltilme­si talebinde bulundukla­rını belirtti.

Konuyla ilgili bilgi veren DETUR’un CEO’su Firuz Bağlıkaya, uygulanmas­ı düşünülen kişi başı vergi miktarının 3 kategoriye ayrıldığın­ı belirterek kategorile­r ve fiyatlandı­rmayı şöyle açıkladı: “Yunanistan ve İspanya’nın da bulunduğu AB içinde kalan ülkeler için 8.5 euro. AB dışında olup, Stockholm’deki Arlanda Havalimanı’na 6 bin kilometrey­e kadar olan uçuş mesafesind­e kalan ülkeler için 29.5 euro. Bu kategoride Türkiye ve Mısır da bulunuyor. Üçüncü kategori ise AB dışında olup Arlanda Havalimanı’na 6 bin kilometred­en daha uzun uçuş mesafesind­e kalan ülkeler için 45 euro.” meclisten geçmesi duru-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye