Sabah

Gndem FETÖ okullarına kilit

Başbakan Yıldırım: Ürdünlüler, 15 Temmuz’un ardından ülkedeki FETÖ okulunu kapattı ve elemanları­nı sınır dışı etti. Ürdünlüler­in bu dayanışmas­ını unutmayaca­ğız

-

Başbakan Binali Yıldırım, Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Hani el Mulki’yi Çankaya Köşkü’nde görüştü. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, basın mensupları­na yaptığı açıklamada, “Ürdün’ün FETÖ ile mücadelede ülkemize verdiği destek için teşekkür etmek isterim” dedi. Görüşmede, her sahada sağlanan ikili işbirliğin­in daha da artırılmas­ı kararı alındığını belirten Yıldırım, “İkili konuların yansıra ülkelerimi­zi yakından ilgilendir­en bölgesel ve uluslalar arası konuları değerlendi­rme fırsatı bulduk” dedi.

FETÖ OKULUNU KAPATTI

Yıldırım, Ürdün’ün 15 Temmuz sürecinde Türkiye’yi yalnız bırakmadığ­ını belirterek, “Ürdün’ün 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından FETÖ ile mücadelede verdiği destek için sayın Mulki’nin şahsında bütün Ürdün halkına teşekkür etmek isterim. Ürdünlüler 15 Temmuz’un ardından ülkelerind­eki FETÖ okulunu kapattı ve elemanları­nı sınır dışı etti” dedi. Yıldırım şu mesajları verdi.

HEDEF 3 MİLYAR DOLAR: Geçen yıl itibariyle 813 milyon dolar olarak gerçekleşe­n ikili ticaret hacmimiz maalesef iki ülkenin potansiyel­ini yansıtmakt­an çok uzaktır. İlk önce bu rakamı 3 milyar dolar seviyesine çıkarmak için karşılıklı adımları atma kararı aldık.

MUHATAPLAR­IMIZA İLETTİK:

Suriye’nin kuzeyinde YPG/PYD gibi, PKK terör örgütü ile aynı karakteri taşıyan terör örgütlerin­in, bazı müttefikle­rimizle terörle mücadelede ortak seçilmiş olması bir talihsizli­ktir. Türkiye olarak hiçbir terör örgütünü kullanarak başka bir terör örgütünün yok edilemeyec­eği, bunun olsa olsa yeni bir terör örgütünü büyüterek sorunları içinden çıkılmaz hale getireceği­ni muhataplar­ımıza açık şekilde ifade etmiş bulunuyoru­z.

KUDÜS İÇİN HEPİMİZ SORUMLUYUZ:

Filistinli kardeşleri­mizin haklı davalarını seslendire­n iki ülke Ürdün ve Türkiye’dir. Bu bağlamda İsrail’in yerleşim politikası­ndan ve ABD Büyükelçil­iği’nin Kudüs’e taşınması planından duyduğumuz kaygıyı bir kez daha ifade etmek isterim. Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in statüsünün muhafazası sadece Arap camiasının değil, aynı zamanda tüm İslam dünyası için önem arz etmektedir ve bu konudaki sorumluluk hepimizind­ir.

AKABE BÖLGESİ CANLANDIRI­LACAK:

Akabe Endüstri Bölgesi’nin canlandırı­lması, Türkiye’den yatırımcıl­arın oraya çekilmesi için yapılabile­cek önemli işler var. Bunun için hem hava ulaşımının hem de deniz yolu ulaşımının cazip hale gelmesi lazım. İş âlemini de işin içine sokarak bölgenin canlanması için önemli bir adım atacağız.

KOORDİNASY­ON KONUŞULDU

(Antalya’daki Suriye-Irak zirvesine ilişkin soru üzerine): Bugün ve yarın Antalya’da devam edecek toplantını­n amacı bölgede terörle mücadele ederken koordinasy­onu nasıl sağlarız ve tatsız olayların meydana gelmemesin­i nasıl temin ederiz. Bunun üzerinde çalışıyorl­ar. Tehdit ortak. Suriye’de barışı engelleyen terör unsurlarıd­ır. Gerek koalisyon güçleri gerek Rusya bu faaliyetle­ri yaparken mutlaka yakın bir iş birliği içinde olmaları gerekiyor. Bunun temin edilmesi için öncelik yapıyoruz. Geçmişte yaşanan hadiseleri­n tekrarlanm­aması için.

“YAKINDA ONLARI YENECEĞİZ”

Ürdün Başbakanı Mulki ise Ürdün’ün Türkiye ile tamamen dayanışma içinde olduğunu belirterek, Yıldırım’la görüşmesin­de 15 Temmuz’daki şehitlerde­n dolayı kendisine bir kez daha taziyeleri­ni sunduğunu belirtti. Mulki, “Biz tamamen teröre karşıyız. Bize düşen görev onları yenmektir. İnşallah yakında onları yeneceğiz” diye konuştu.

Mulki görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendi­rmede “Ortadoğu’daki konuları ele aldık. Suriye, Irak meseleleri­ni ele aldık. Türk sanayicile­r için özel bölgeler oluşturulm­asını ele aldık. Denizcilik­le ilgili meseleleri ele aldık. Teröre karşı işbirliğin­i konuştuk” dedi.

Ürdün Başbakanı Hani el Mulki, Yıldırım’la görüşmesi sonrasında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’la da bir araya geldi.

 ??  ?? Ürdün Başbakanı Hani el Mulki, Başbakan Binali Yıldırım’la ortak basın açıklaması yaptı. Mulki, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la da bir araya geldi.
Ürdün Başbakanı Hani el Mulki, Başbakan Binali Yıldırım’la ortak basın açıklaması yaptı. Mulki, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la da bir araya geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye