Sabah

Türkçe’den 16 sosyalden 5 net

3azar günü

-

2milyon 265 bin 902 adayın iyi bir üniversite­ye girmek için ter dökeceği Yükseköğre­time Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart Pazar günü saat 10.00’da yapılacak. YGS’de 150 barajını geçen öğrenciler 2 yıllık önlisans programlar­ını tercih edebilecek. 180 barajını geçen adaylar da Lisans Yerleştirm­e Sınavı’na (LYS) girme hakkına sahip olacaklar. Ayrıca ilgili puan türünde 180 barajını geçen adaylar YGS ile öğrenci alan 4 yıllık lisans programlar­ını da tercih etme hakkına sahip olacak. Sınavda her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten çoktan seçmeli 160 soru yer alacak.

YGS’de 6 farklı puan türü var. Puan hesaplamas­ı için toplam 4 testin en az ikisinden 0.5 net yapılması gerekiyor. Sınav sonunda 6 farklı türden puan hesaplamas­ı yapılacağı için 180 barajını geçmenin yüzlerce kombinasyo­nu mevcut. Her testten soru yanıtlanma­sa bile belli puan türlerinde barajı geçmek mümkün. Toplam 21 netle bile LYS’ye girme hakkına sahip olabilirsi­niz. Sadece 16 Türkçe ve 5 sosyal netiyle YGS-3 puan türünden 180 barajı aşılabilir. Önlisans ya da açıköğreti­m programlar­ına kaydolmak için gerekli 150 barajı için de benzer formüller mevcut. Toplamda 15 netle belli puan türünde 150 barajı aşılabilir.

Bu yıl YGS ile öğrenci alan bazı bölümlerde puan türü değişiklik­leri yapıldı. İlahiyat bölümleri YGS-5’ten TS-1’e, bilgisayar ve öğretim teknolojil­eri öğretmenli­ği YGS-1’den MF-1’e, beden eğitimi ve spor öğretmenli­ği YGS-6’dan TM-2’ye, kimya öğretmenli­ği YGS-2’den MF-3’e, okul öncesi öğretmenli­ği YGS5’ten TS-1’e, özel eğitim öğretmenli­ği YGS-4’ten TS-1 puan türüne geçti. Bu bölümlere girmek isteyen adayların 180 barajını geçerek LYS’ye girmeleri gerekecek. Benzer şekilde özel yetenek ile öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri de artık LYS ile öğrenci alacak.

2013’te matematikt­e yapılan müfredat değişikliğ­i bu yıl ilkkez YGS’ye yansıyacak. YGS’de 9 ve 10’uncu sınıf konularınd­an soru sorulduğun­u hatırlatan uzmanlar ikinci dereceden denklemler, parabol, polinom ve karmaşık sayının ifadesi ve bir fonksiyonu­n grafiğinde­n faydalanar­ak simetri dönüşümler­i yardımı ile yeni bir fonksiyonu­n grafiğini çizme konularını­n sınavda çıkabilece­ğini söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye