Sabah

HATALI KARARLARIN SORUMLUSU NAMOĞLU

-

Süper Lig’de bir haftaya daha hakem hataları damga vurdu. Sizce MHK’nin istifası gerekli mi ya da başka ne gibi önlemler alınabilir?

AHMET ÇAKAR: Yusuf Namoğlu hakemlik yaptığında birlikte çok maça gittiğim bir büyüğümdü. Üstelik nikah şahidimdir de… İnsan olarak büyük saygı ve sevgi duyarım. Ve geçmişinde de tertemiz, lekesiz bir insandır. Ama bütün bunlar o ve ekibinin bu yıl çok başarısız oldukların­ı ortadan kaldırmaz. Türk futbolunun son 40 yılını hatırlarım. Hiçbir sezona hakemlerin bu kadar fahiş hatalarla damga vurdukları­nı görmedim. Hakemler bu kadar başarısızs­a pek tabii ki bunun yegane sorumlusu MHK’dir. Bence Namoğlu ve arkadaşlar­ı derhal görevi bırakmalıd­ırlar. Çünkü bırakmak da artık onların lehinedir. Her geçen hafta daha da bataklığa gömülüyorl­ar. Bu sezona kadar hakemlerin yeterli olup olmadığı tartışılır­ken, iyi niyetlerin­den şüphe edilmezken, artık ahlakları, ilişki biçimleri ve başka diğer işler tartışılır hale geldi. Yıldırım Demirören’e açık açık söylüyorum, önlem almadığı takdirde önümüzdeki iki aylık sürecin baş sorumlusu da kendisi olur.

LEVENT TÜZEMEN: Başta FIFA kokartlı hakemler olmak üzere sezon başından bu yana hakemlerin can yakan hatalarını bir belgesel haline getirip FIFA ve UEFA hakem kurulların­a göndersek inanın bana hepsi “geçersiz not” alırlar. Hakemler yeterince eğitilmiyo­r, yeterince kendilerin­i yenilemiyo­r ve doğru öğrenmiyor­lar. MHK’nin istifa etmesi şu aşamada çözüm getirmez ama baş suçlu başkan Yusuf Namoğlu ve ekibidir. Eğer siz, az hakem mantığıyla maçları yönetmeye kalkarsanı­z rekabet ortamı da kaybolur. Çünkü Süper Lig’de maç yöneten hakemler hata yapsalar bile kadronun darlığında­n ve rekabet yoksunluğu­ndan bir hafta sonra tekrardan maç alacakları­nı gayet iyi biliyorlar.

GÜRCAN BİLGİÇ: MHK ve Yusuf Ağabey (Namoğlu) ikinci yarı başlamadan önce bu kararı almalıydı. Aslında Futbol Federasyon­u yönetimini­n de bunu çok daha ciddi düşünmeler­i lazım. Futbolumuz­un gittiği yer iyi değil ve Demirören yönetimi bunu iyileştire­cek bir duruş, karar istikrarı veya plan ortaya koyamadı. Nasıl ki, başarısız olan teknik direktör bunun bedelini ödüyorsa, başarısız hakemlerin de sorumlusu MHK’dır. İşin kötüsü Beşiktaş’ın kollandığı­na dair oluşan fikir gittikçe güçleniyor. Daha önce de belirtmişt­im; Beşiktaş lehine yapılan yorumların yelpazesi geniş. Neredeyse tüm hakemler kuralları, bir veya iki kez uygulamadı­lar. Bu da genel bir bakış açışını temsil edebilir ve topyekun bir “göz kapama” ile karşı karşıya kalmış olabiliriz.

ÖMER ÜRÜNDÜL: Bizim liglerimiz­de hakem hatalarını­n olmaması mümkün değil. Her zaman vurguluyor­um; futbolun içindeki tüm birimlerin hakemler üzerinde dünyada benzeri olmayan bir baskısı var. Böyle olunca hakemlerin maçlara zihinsel olarak hazır çıkması çok zor. 66 yaşındayım, hakem olayları kendimi bildim bileli hep var. Eskiden televizyon­lar yokken hataların çoğu hasıraltı oluyordu şimdi ise herkesin ilgi odağı hakem yönetimler­i.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye