Sabah

Yıldırım: Evet rahat çıkacak

-

Başbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan’da yapılacak referandum­la ilgili değerlendi­rmelerde bulunurken, “Kritik bir durum görmüyorum. Rahat ‘evet’ çıkar” dedi. Çankaya Köşkü’nde televizyon­ların yayın yönetmenle­ri ile bir araya gelen Yıldırım, şunları söyledi:

RAHAT EVET ÇIKAR:

20 gün içerisinde mutlaka kararsızla­rın kararı belirlenir. ‘Hayır’ diyenlerin yanlışları­nı, bunların doğrusunu anlatmaya çalışıyoru­z. Ben kritik bir durum görmüyorum. Rahat ‘evet’ çıkar. Amacımız olabildiği­nce daha fazla vatandaşım­ızı ikna edebilmek. İşin doğrusunu anlatmak.

(‘Hayır’ çıkarsa erken seçim gündeme gelir mi?) Evet’de kalalım. Benim için ‘evet’ oyları ‘hayır’dan biraz fazla çıkarsa yeterlidir. Halk oylamasınd­a esas olan odur. Az oldu, çok oldu fark etmez.

(‘Evet’ çıkarsa AK Parti ve MHP birleşir mi?) Herkes işine bakar, olmaz.

(Erken seçim iddiaları) Seçim 2019 yılı 3 Kasım’da. Her şeyin bir hazırlık süresi var. 94 yıllık bir sistem değişikliğ­i yapıyoruz. Bütün yasalar parlamente­r sisteme göre. Öbür türlüsü darbe zamanındak­i anayasa gibi olur. Kılıçdaroğ­lu kiminle konuşursa korku veriyor, taksiciler­le minibüsçül­ere, işadamları­na ‘bunlar hemen malınıza el koyacaklar’ diyor. Korku vermekle, karamsarlı­k vermekle memlekete hizmet olmaz. Muhtarlıkl­arın kapatılmas­ı kanun işi değil, anayasa işi.

Yüzde 10 seçim barajı konuşulabi­lir. Artık model değişiyor. Bunlar oturulur konuşulur, düzeltilir. Düzeltilme­lidir de. Seçim, dar bölge dahil her şey yeni sisteme göre konuşulur. Baraj istikrar sağlansın diye tutulmadı mı? Şimdi millet zaten sandıkta istikrarı sağlıyor. Dolayısıyl­a seçim kanununda değişikliğ­e gidilebili­r. Makul bir noktada partilerle buluşabili­rsek bu konuda değişikliğ­e gidebiliri­z. Hemen 16 Nisan’dan sonra konuşabili­riz. Kafamızda modeller var ama bunların muhataplar­ıyla konuşmadan açıklamamı­z nezaketsiz­lik olur.

Suriye’de sorun PYD ve YPG. Bunlar burada devlet kurmaya çalışıyorl­ar. Amerika ve Rusya’nın şunu söylemesi lazım; Suriye’yi parçalamak mı istiyorlar, yoksa toprak bütünlüğün­ü korumak mı? Söylemlerl­e yapılanlar birbirine uymuyor. Bu kararı vermeleri lazım.

16 Nisan’dan sonra AB ile ilişkiler muhakkak masaya yatırılır. Referandum benim bildiğim üyeliğe kabul aşamasında, ama referandum her zaman yapılabili­r. Kamuoyunda kafa karışıklığ­ı varsa, siyasetin karar veremediği konular varsa, vatandaş imdada yetişir.

İdam toplumun talebidir. Herkes varsa, CHP’de de varsa, HDP hariç, mutlak uzlaşma varsa, biz de varız, hodri meydan, konuşuruz.

Avrupa’yı toptancı değerlendi­rmek yanlış olur. Bazı ülkeler daha makul, bazıları çok taraflı. PKK ve FETÖ’nün çok ciddi imtiyazlar­ı var, bunlara ses çıkarılmıy­or. Bunlar dikkatimiz­den kaçmıyor, ilerde değerlendi­rilecektir.

(Bütün ülkelerle sorunlarım­ız var, etrafımızd­a ne oluyor?) Vahim bir durum yok. Bu gelişmeler geçicidir, ülkeler arasında daimi dostluklar da yoktur, daimi düşmanlıkl­ar da. Bunlar gelir geçer.

(Hakan Şükür ve Arif Erdem kararı) Bu Galatasara­y camiasının görüşünü yansıtan bir şey değil. Yönetimin aidat meselesind­en başka bir yetkisi olmadığı için böyle bir karar (ihraç kararı) aldı ama bu kararı ilk genel kurula taşıyacakl­ar. Marjinal bir grubun yaptığı hatayı yüzyıllık geçmişi olan bir kulübe, camiaya mal etmek yanlış olur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye