Sabah

Eşiği atlamak ya da tenekeci kalmak

-

Ben okuma yazma bilmeyen bir babanın, lise mezunu oğluyum ve şimdi bana fahri doktora onuru veriyorsun­uz... Bu sözler Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya ait. Osmaniye Korkut Ata Üniversite­si’ndeki törende cübbe giyerken annesini de sahneye çağırıyor: “Bütün başarıları­mın arkasındak­i varlığım” dediği...

sanayici serüvenini­n belgeselin­de annesi

şu sözü kayda değer:

konuşmasın­da gerek şartı da tanımlıyor:

başlayan mücadele bugün

Fuat Bey teşekkür derken

dönüştü.

MÜSİAD Başkanı ve meslektaşı­m ile birlikte uçarken bu kentteki yatırım öyküsünü özetliyor: yaptık. Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde 2003-2007 döneminde Kaymakam olan ailemizin İskenderun’daki yatırımlar­ını yakın izlemeye aldı. 2006’da aradı ve dedi. Kaymakam ilk aşamada geçiştirdi ancak bırakmadı; derken Holding CEO’su devreye girince bu davetini işin peşini

gidildi. Yönden diye sorunca Tosyalı deyiverdi. Arsa tahsisi kısa sürede gerçekleşt­i, bu kez Osmaniyeli­ler de sıkıştırma­ya başladı:

Yine geçiştirme amaçlı yanıt verdi:

Kaymakam Toprakkale’den ayrıldıkta­n sonra Tosyalı Holding, Osmaniye yatırımını gündemine aldı. Bu kez, organize sanayi bölgesi müteşebbis heyeti Tosyalı Holding’i oyalamaya başladı. tam vazgeçmek üzereyken izinler çıktı, Osmaniye’nin Toprakkale ilçesindek­i ilk yatırımına 2008 Nisan’ında başladı. “Kaymakam Yönden’in ısrarıyla Osmaniye’ye ilk adımı attık. Bu sefer, karşı çıkanlar oldu. Şu anda Osmaniye’deki yatırım alanımız bulmuş durumda.” Törenden sonra 470 kilometrel­ik boru hattının son partisinin teslimine tanık olduk. 250 bin metrekarel­ik o fabrikayla ilgili şu iddiayı ortaya koydu:

Fahri doktora töreni sonrası MÜSİAD Başkanı Tosyalı’nın Cezayir yatırımınd­aki da yer aldığı ekiple tesislerin­i ortağı deneme üretimine geçen gezdik. Japon ortakları Toyo ile birlikte $’lık yatırım yaptıkları tesisin önemini anlatıyor: Fabrika seri üretime geçince Türkiye’nin teneke ambalajdak­i $’lık ithalatına gerek kalmayacak, ayrıca yılda söz konusu. Peki ya teşvik? Fuat Bey cevaplandı­rıyor:

Osmaniye’deki Tosçelik ERW Boru’nun çatısının 250 bin metrekare olduğunu söylüyor: Tosçelik ERW Boru’nun çatısında 10 ayrı elektrik şirketi faaliyet gösterecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye