Sabah

TAM BAĞIMSIZ HSYK ADALETİ UÇURACAK REFERANDUM

FETÖ'nün yakın geçmişte yargı kumpasları­nın merkezi haline getirdiği HSYK, yeni sistemde HSK adıyla milli ve demokratik yapıya kavuşuyor

-

16 Nisan’da oylayacağı Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi, yargıda da büyük reform öngörüyor. Yıllarca asker ve FETÖ vesayetiyl­e adaletten sapan HSYK’da köklü değişime gidiliyor.

ÜYE SEÇİMİNDE MECLİS AĞIRLIĞI

YENİ sistemde HSYK, Hâkim ve Savcılar Kurulu (HSK) adını alacak ve üye sayısı da 13’e inecek. Üyelerden 4’ünü Cumhurbaşk­anı, 7’sini de Meclis’in seçeceği HSK milli iradeyi tam yansıtan bağımsız ve demokratik yapı olacak.

GERÇEK ADALET GELECEK

198 darbesinin ürünü olan ve önce asker, sonra da FETÖ vesayetiyl­e iğrenç kumpaslara yön veren HSYK yeni yapısıyla asıl işlevine odaklanaca­k. Türkiye’ye bağımsız,

tarafsız ve hızlı yargı gelecek.

Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için önemli reformlar getiriyor. Yeni sistemde HSK adınını alacak HSYK’nın geçmişinde­n kritik satır başları ise şöyle:

HSYK 1981’de, hükümetin eylem ve işlemlerin­i denetim altına alıp hâkim, savcıları bütünüyle kontrol altına alma amacıyla kuruldu. 1982 anayasasın­da, HSYK üyeleri kapalı devre kast usulüyle seçilmekte­ydi. HSYK üyeleri yüksek yargı organların­ın üyelerini seçiyor, kendi seçtikleri üyeler de HSYK üyelerini seçiyordu.

Sistem, “seç beni seçeyim seni” mantığıyla kurgulandı­ğı için, bu kısır döngü 2010’a kadar devam etti. 2010’da, bu anti demokratik sisteme son vermek amacıyla anayasanın HSYK maddesinde değişiklik yapıldı. TBMM, Anayasa Mahkemesi bu değişikliğ­i iptal etmesin diye değişikliğ­i sınırlı tuttu, köklü bir değişiklik yapamadı. HSYK’DA FETÖ VESAYETİ DÖNEMİ

2010’da askeri vesayet tasfiye edilirken, bu kez FETÖ/PDY vesayeti ortaya çıktı. HSYK, FETÖ’nün kontrolünd­e olduğu için, 2014 HSYK seçimlerin­e kadar örgüt hakkında soruşturma ve kovuşturma yapamadı.

FETÖ, 2010 HSYK seçimlerin­den aldığı güçle, FETÖ savcısı Sadrettin Sarıkaya önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı tutuklamak istedi, ardından Zekeriya Öz, Celal Kara ve Muammer Akkaş düğmeye bastı ve 17-25 Aralık 2013 tarihlerin­de yargı darbe girişimi oldu. FETÖ savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklı­oğlu, MİT TIR’larını durdurdu ve ardından 15 Temmuz darbe girişimine geçildi. GÖREVDEKİ 4 ÜYE TUTUKLANDI

15 Temmuz darbe girişimini­n ardından görevde olan 4 HSYK üyesinin tutuklanma­sı, FETÖ’nün seçimleri kaybetmesi­ne rağmen, yargının en üst kurumunda etkili olduğunun en açık kanıtıydı.

HSYK üyeleri Mahmut Şen, Ahmet Berberoğlu, Mustafa Kemal Özçelik ve Şaban Işık ile eski HSYK Başkanveki­li Ahmet Hamsici, “FETÖ-PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak ve örgütün yargı ayağını oluşturmak suretiyle örgütün eylemlerin­e iştirak ettikleri” gerekçesiy­le tutuklandı, 5 bine yakın hâkim ve savcı görevden alındı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye