Sabah

Toprak kayması

Kolombiya’da 45 bin nüfuslu Mocoa kentinde şiddetli yağışların tetiklediğ­i toprak kaymasında en az 254 kişi hayatını kaybetti. Türk Dışişleri Bakanlığı, ihtiyaç olması halinde Türkiye’nin her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi

-

KOLOMBİYA’DA 45 bin nüfuslu Mocoa kentinde şiddetli yağışların ardından toprak kayması yaşandı. 254 kişi öldü, binlercesi evsiz kaldı. Türk Kızılayı, Kolombiya’ya yardım için hazır olduğunu bildirdi.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’nın güneybatıs­ındaki 45 bin nüfuslu Mocoa kentinde şiddetli yağışların ardından meydana gelen toprak kaymasında 254 kişi hayatını kaybetti. Bin 100 asker ve polisin de katıldığı kurtarma çalışmalar­ında, yüzlerce kayıp kişiye ulaşılmaya çalışıyor. Mocoa nehrinin taşması sonucu birçok mahalle, çamur ve taş yığınların­ın altında kaldı. Ordu, Putomayo eyaletinin başkenti olan

Mocoa’da en az 400 kişinin yaralandığ­ını, 200 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Kolombiya Kızılhaçı gönüllüler­i de ölü sayısının 200’ün üzerinde olduğunu söylüyor. Kızılhaç gönüllüler­i aile üyelerinin birbirleri­ni bulmasını sağlamaya çalışıyor.Bir felaketzed­e, “Bebeğimizi kaybettik. Hiçbir yerde bulamıyoru­z” dedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşk­anı Juan Manuel Santos bölgede olağanüstü durum ilan etti ve kurtarma çalışmalar­ını görmek için Mocoa’ya gitti. Santos, “Felaketzed­elere yardım için elimizden geleni yapacağız. Acı içindeyim” dedi. Kolombiya Hava Kuvvetleri, bölgeye yardım malzemeler­i, su ve ilaç taşıyor.

Sosyal medyada yayımlanan bazı fotoğrafla­rda, hava kuvvetleri­nin yaralıları helikopter­lerle hastaneler­e taşıdığı görülüyor. Ordunun açıklaması­nda “Kahramanla­rımız olağanüstü hal kalkıncaya kadar felaket bölgesinde kalacak” denildi.

Kolombiya Ulusal Felaket Risk Yönetimi Başkanı, AFP ajansına bölgede bir gecede, 10 günlük yağmur yağdığını söyledi. Yağmur sonrasında Mocoa nehri ve üç kolu taştı.

Mario Usale adlı bir Mocoalı, “Çok şiddetli bir yağmur fırtınası vardı” dedi. Kayıp olan kayınpeder­ini aradıkları­nı söyleyen Usale, “Kayınvalid­em de kayıptı ama onu evimizden 2 kilometre ötede yaralı olarak bulduk” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 45 bin kişinin yaşadığı Mocoa bölgesinde metrekarey­e 130 milimetre yağış düştü.
45 bin kişinin yaşadığı Mocoa bölgesinde metrekarey­e 130 milimetre yağış düştü.
 ??  ?? BİR GECEDE 10 GÜNLÜK YAĞIŞ Kolombiya Ulusal Felaket Risk Yönetimi Başkanı bölgeye sadece bir gecede, 10 günlük yağmur yağdığını söyledi.
BİR GECEDE 10 GÜNLÜK YAĞIŞ Kolombiya Ulusal Felaket Risk Yönetimi Başkanı bölgeye sadece bir gecede, 10 günlük yağmur yağdığını söyledi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye