Sabah

Günün İçinden

-

Rus Askeri Tarihi Derneği Başkanı Aleksandr Senotrusov, Ardahan’da bulunan tabutun Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’a ait olduğunu söyledi. Sputnik’in Rus tarihi kaynaklard­an yaptığı araştırmal­arda Tümgeneral Vasiliy Geyman’ın Kars’ta tifüs hastalığın­dan dolayı hayatını kaybettiği bilgisi veriliyor. Bir Rus sitesindek­i bilgilere göre ise, D. Şilov adlı bir araştırmac­ı Rus tarihi arşivlerde derlediği bilgilerde Geyman’ın Ermenistan’ın Gümrü Rus tarihi askeri mezarlığın­da toprağa verildiğin­i iddia ediyor. Fakat söz konusu mezarlıkta­ki isim listesinde Rus General Geyman’ın ismi bulunmuyor. Konuyla ilgili bir Rus sitesine açıklamada bulunan Fort Krasnaya Gorka adlı Askeri Tarih Derneği Başkanı Aleksandr Senotrusov, tabutun Tümgeneral Geyman’a ait olduğunu iddia etti. Rus askeri tarihçi şu ifadeleri kullandı: “Resimdeki apoleti inceliyoru­m: Bu general apoleti. 20 rakamı da Geyman’ın komutanlığ­ını yaptığı 20. Piyade Alayı’nın numarası. 3 yıldız da Tümgeneral rütbesi. O dönem general dışındaki subayların apoletleri kumaş veya deriden yapılıyord­u. Bu ancak general ancak Tümgeneral Geyman olabilir.”

Rus gazeteci Boris Beylin de Geyman’ın torunların­ın görüşlerin­e yer verip, Geyman’ın Ardahan’da toprağa verdiğini iddia ediyor. Gazeteci, “1917 Bolşevik Devrimi öncesi makalelere, yazılara göre, Geyman’ın toprağa verildiği yer Ardahan. Torunları bunu iddia ediyor” yorumunda bulundu. Bazı Rus tarihçiler­i, 1. Dünya Savaşı ve Sovyet devrimi nedeniyle Geyman’ın mezarının Ardahan’da unutulduğu­nu iddia ediyor.

Rusya’nın Kafkasya konusunda ünlü tarihi akademisye­ni Prof. Dr. Rudolf İvanov şu ifadeleri kullandı: “Geyman Rusya’nın ünlü komutanlar­ından biri. Kafkasya savaşı kahramanı. Ben bu haberlerde­n çok duygulandı­m. Eğer tabutun ona ait olduğu kanıtlanır­sa askeri törenle toprağa verilmesi lazım.” SPUTNİK Karagöl Mahallesi’nde

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye