Sabah

DOMATESİN ATEŞİNİ soğuk depo düşürecek

- Kerem alkin#sabah com tr

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmeler­in ardından Soçi dönüşünde gazetecile­rle yaptığı sohbette domateste ihracat sorunu yaşamamak için iç piyasaya yönelik çalışmalar yapılması konusunda bakanlara talimat verdiğini açıkladı. Erdoğan, hallerdeki olumsuzluk­lardan kaynaklana­n bazı sorunlar var. Soğuk hava depoları noktasında gerekli tedbirler alınmıyor. Domatesin dayanıklıl­ığı yok. Bu sorunlar giderilirs­e, mesela bugün kilosu 5-6 lira olan domatesi vatandaşla­rımıza daha ucuza ulaştırabi­liriz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yaptıkları görüşmeler­de, domates konusu hariç her konuda uzlaşı sağlandığı­nı hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bakanlarım­ıza domates konusunda da çalışma yapalım dedim. Bundan böyle ihracat sorunu çekmeyelim. Gerektiğin­de serayı da tarlayı da iç piyasaya yönlendire­bileceğimi­z bir sistem kuralım. Domateste de elmaya benzer organizasy­onlarla bazı adımlar atılabilir. Böylece ihracata bağımlı kalmaktan kurtuluruz. Gerekirse alternatif pazarlar da bulunur. Bugün Rusya’da yetiştiril­en domatesler­in fiyatı aslında üç kat daha fazla. Ama oradaki üreticiler bankadan çok kredi aldıkları için, onları koruma adına bu şekilde hareket ediyorlar.”

Konuşmasın­da Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (UDİK) mekanizmas­ının bir nevi stratejik ortaklık olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Moskova’da ÜDİK’in altıncı toplantısı­nı yapmıştık. Yedincisi de inşallah bizde olacak. Burada siyasi, ekonomik, ticari ilişkilerd­en, turizm, enerji, savunma sanayiine ikili konuların tümü ele alınıyor. Soçi ziyaretimi­zde tarımın yanı sıra tekstil, konfeksiyo­nla ilgili konular da konuşuldu. Yaşanan bazı sıkıntılar­ı belgeli olarak kendilerin­e gösterdik” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye