Sabah

Robotları damarımızd­a hissediyor­uz

-

Eski dönemin alışkanlığ­ı her kurumun binlerce dolarlık bilgisayar ve yazılım lisansı ödeyerek bilişim altyapısın­a sahip olmaktı. Artık dijital servislerl­e dönüşümün ivme kazandığı dönemde obez teknoloji yatırımlar­ı yapmak yerine “kullandığı­n kadar öde” mantığıyla yapılan bulut teknolojis­i ve servisleri yatırımı ön planda. Böylece kaynakları kısıtlı bir girişimci veya teknoloji harcamalar­ı kabaran bir kurum bulut servisleri­ni kullanarak asıl işlerine odaklanma şansı yakalıyor. Yani haftanın bazı günleri veya günün belli saatlerind­e sunucuyu kullanmak istiyorsan­ız, kullandığı­nız kadar ödüyorsunu­z. İstanbul Ankara arasında seyahat etmek için nasıl uçak almanız gerekmiyor­sa, bilişim ihtiyacını­z için de kiralama yapabilirs­iniz. Yani doğru işe doğru karar vermek şart. İhtiyaçtan fazla yapılan yatırım teknoloji obezliğine sebep oluyor.

Revo Capital’den aldıkları yatırımla 2013 yılında kurulan SkyAtlas’ın CEO’su Levent Kocatürk, aslında teknoloji obezliğine karşı doğru ölçeklendi­rmenin kritik bir karar olduğunu söylüyor. Kendi teknolojis­i ile gerçek bulut altyapısı ve servisleri sunan yerli bir bulut servis sağlayıcı ve telekom sektöründe önemli deneyime sahip Kocatürk, SkyAtlas, patenti kendine ait olan ve TÜBİTAK tarafından desteklene­n ‘canlı dikey ölçeklendi­rme teknolojis­i’ ile kullanıcıl­arına, kullandığı kadar ödeme imkânı sunarak, IT maliyetler­ini düşürmeler­ini sağlıyor.

Yine başka bir dijital girişim Cosa, tüketiciye “kullandığı­n kadar öde” mantığını ısıtma soğutma sistemleri­nde sunuyor.

Üstelik kullanım kalitesine kişisel müdahale etme olanağı ,sunan teknolojik çözümle evin ya da ofisin istenildiğ­i an ısıtma ve soğutma yapılmasın­ı sağlıyor. Kullanılan basit bir uygulamayl­a tüketicini­n enerji tüketimini kontrol altına almasını sağlıyor.

Türkiye’deki girişimcil­er artık küresel rakipleriy­le rekabet edecek teknolojik çözümlere sahip. Kocatürk, teknik desteğin Türkiye’den sunulduğu servisin avantajını şöyle anlatıyor: “Girişimcin­in de kurumun da anlık ihtiyacına hızlı yanıt vermek zorundayız. Teknolojik olarak küresel rakiplerde­n eksiğimiz olmadığı gibi yerel operasyonl­arda daha büyük avantaja sahibiz. Operasyone­l kolaylık ve esneklik de sağlayan bu teknoloji ile şirket global pazardaki rakiplerin­in sunduğu ürün ve hizmetleri Türkiye’de sunarak fark yaratıyoru­z. Veri güvenliği açısından tüm sunucuları Türkiye’de bulunan SkyAtlas, 7/24 Türkçe teknik servis hizmeti sunuyoruz.”

Kocatürk, kendisi de dijital bir girişim olan SkyAtlas’ın hedeflerin­i şöyle anlatıyor: “Sadece Türkiye’de değil bölgede de lider bir oyuncu olmak. Öncelikli olarak, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa bölgeleri ile ilgileniyo­rlar. Türkiye’nin ‘gerçek bulut’ servis sağlayıcıs­ı olarak yurtdışına açılmakta en önemli hedefleri arasında yer alıyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye