Sabah

‘Şikâyet edeceğiz’

- MetiQ &AN

Yarım asırdır züccaciye sektöründe faaliyet gösteren Glassco A.Ş ile Fransız ARC arasındaki alacak davası trajikomik bir vakaya dönüştü. 2016’da Solmaz ailesine ait Glassco Dış Tic. A.Ş, Fransız Arc’den 400 bin dolarlık tabak siparişi verdi. Ancak sipariş edilen tabaklar hem geç hem de hatalı üretildi. Akreditif koşulların­ın oluşmadığı­nı iddia eden Glassco, gümrüğe gelen malları çekmeyerek ödeme yapmadı. Bunun üzerine Fransız firma 100 bin dolar indirim teklif etti. Ancak taraflar yine anlaşamadı. Bunun üzerine ARC, Türkiye’de bir avukatlık firması ile anlaşarak iflas istemli alacak davası açtı.

Davanın ilk duruşması yapılmadan hatta şirketin cevap dilekçesi dahi yazılmadığ­ı halde, mahkeme, sehven aldığı bir kararla ,ilk duruşma yapılmadan davanın başlangıç aşamasında, şirketin sanki iflas etmiş gibi iflas ilanını yayınlama kararı verdi. Karar ulusal gazetelerd­e de yayınlandı.

Haber bir anda yayılınca yarım asırlık firma için kabus dolu günler başladı. Mahkeme Başkanı’nın kendilerin­e “Kusura bakmayın bu kararı sehven almışız” dediğini söyleyem Glassco Dış Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Solmaz, “Basit bir alacak davası üzerinden şirketimiz ne yazık ki yanlış bir algı sürecine çekildi” dedi. SABAH’a konuşan Solmaz, şu açıklamayı yaptı: “Fransız şirket itibarımız­ı zedelemeye yönelik bir oyun başlattı ve ne yazık ki tuttu. Fransız ARC firması İstanbul 1.Asliye Ticaret Mahkemesi’ne ‘İflas yoluyla adi takibe konu borca itirazın kaldırılma­sı talepli’ dava açmıştı. Davanın ilk duruşması yapılmadan mahkeme iflas istemi talebini yanlışlıkl­a yayınladı. Mahkeme ilk duruşmada, bu kararın sehven alındığını beyan etmesine rağmen tekzip yayınlatma kararı alamadı. Mahkemenin almış olduğu yanlış karar medyada haber oldu.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye