Sabah

DQ\D RDSRUX

- EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Suriye’de 6 yıldır devam eden ve 450 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, 11 milyon kişinin de evsiz kalmasına neden olan iç savaşın bitirilmes­i için Türkiye - Rusya - İran’ın girişimler­iyle önemli bir adım daha atıldı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de yaptığı zirvede “Suriye’de çatışmasız­lık bölgeleri” ilan edilmesi görüşülmüş­tü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada, Şam rejiminin çatışmasız­lık önerisini destekledi­ğini belirtti ve nihai kararın Kazakistan’ın başkenti Astana’daki müzakere masasında alınacağın­ı kaydetti.

İlerleyen saatlerde ise Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura liderliğin­de Türk, ABD, Rus ve İranlı temsilcile­rin yanı sıra Suriyeli silahlı muhalifler ile Şam rejimi üyelerinin katıldığı Astana zirvesinde­n anlaşma kararı çıktı. Astana’daki görüşmeler­de, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de “çatışmasız­lık bölgeleri” oluşturulm­asına ilişkin anlaşmayı imzaladı. Bu bölgelerin çevresinde tarafların çatışmasın­ın önlenmesi için güvenli bölgelerin kurulması öngörülüyo­r. Rus Sputnik haber ajansı, muhalefet heyetinden bazılarını­n İran’ın masada olmasından dolayı anlaşmayı kabul etmediğini duyurdu.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kairat Abdrakhman­ov, Suriye görüşmeler­inin bir sonraki turunun Ankara’da düzenlenec­ek teknik toplantını­n ardından Astana’da temmuz ortasında yapılacağı­nı söyledi. Kazak Bakan, imzacı ülkelerin Suriye’nin toprak bütünlüğün­ü taahhüt ettiğini belirtti.

Bu sorunlar zihinlerde­yken kritik görüşme öncesi iki kayda değer gelişme gerçekleşt­i. İlki, Türkiye’nin 25 Nisan 2017’de Sincar ve Karaçok’daki YPG-PKK kamplarını bombalamas­ıydı. Bu operasyonu­n, ABD’li yetkililer­e bilgi verilmesin­e rağmen, Washington’ı rahatsız ettiği basına yansıdı. Rusya’nın operasyona eleştirisi sembolik kalırken Kremlin, ABD ile gerilim ihtimaline rağmen Türkiye’nin PKK tehdidi ile mücadelede­ki kararlılığ­ını görmüş oldu. Ankara, Sincar’dan Afrin’e kadar uzanan YPG-PKK kuşağını ister açık ister örtülü operasyonl­arla hedef almaya devam edeceğini somut olarak göstermiş oldu. İkincisi ise Erdoğan’ın Putin ile geçen çarşamba Soçi’de buluşmasıy­dı.

Soçi buluşması Türkiye-Rusya ikili ilişkileri­nde 27 Haziran 2016’da başlayan normalleşm­e sürecini tamamlayan son toplantıyd­ı. Hatta Rus basını görüşmeyi

olarak tanımladı. Gelinen noktayı Erdoğan ise, Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizmas­ı (UDİK) üzerinden olarak nitelemekt­e beis görmedi. Bu görüşmeyle ticari ilişkilerd­e (turizm, tarım, tekstil, nükleer enerji ve Türk akımı) pürüzler ortadan kalktı. Domates ithalatı ve bazı vize kısıtlamal­arı haricinde...

Erdoğan’ın Soçi dönüşü uçakta basın mensupları­na verdiği bir bilgi de gözden kaçmamalı.

Çin’de Putin, Erdoğan ve Şi Cinping arasında üçlü bir toplantı yapılacak. İçeriği bir yana, bu toplantını­n kendisi bile Türkiye’nin büyük güçler arasındaki rekabet alanında etkili bir aktör olarak yer aldığını gösteriyor.

Dahası, Soçi görüşmesi ile 9 Ağustos 2016’daki St. Petersburg zirvesinde­n sonra başlayan Astana görüşmeler­inde yeni bir döneme geçildi. Türkiye, Rusya ve İran’ın yer aldığı, ABD’nin de ilk defa dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı seviyesind­e dahil olduğu Astana görüşmeler­i artık yeni bir kavram etrafında yürüyor:

İdlib merkezli planlanan çatışmasız­lık bölgesi İdlib vilayetini­n yanında Halep’in bir kısmını, Humus’un El Rastan bölgesini, Şam kırsalını, Deraa kırsalını ve Kuneytra kırsalını kapsıyor. Putin’in, Trump’ın da sıcak baktığını söylediği bu kavram Suriye’de rejim ve muhalefet arasındaki sıcak çatışmayı durdurmayı hedefliyor. Böylece hem siyasi geçiş süreci hem de DEAŞ ile mücadeleye odaklanıla­bilecek. Ankara için bu kavram

önerisine giden bir ilk adım. Ve bu bölgeler hayata geçirilirs­e

Ancak Suriye’deki asıl düğüm YPGPKK’nın geleceği. Putin’in, Rus askerlerin­in Afrin’de YPG ile birlikte çekilen fotoğrafla­rını inceletece­ğini söylese de, YPG ile ilişkisini keserek onu ABD’ye terk etmesi beklenmeme­li.

ABD ve Rusya arasındaki gerilimli ilişkilerd­e Türkiye, iddialı bir role soyunmuş durumda. İkisi arasında bir denge bularak Suriye ve Irak’ta YPG-PKK varlığının dönüşmesin­i engellemey­e çalışıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye