Sabah

Apaçık darbeciliğ­in itirafı mı olur?

- Haşmet BABAOĞLU

İtiraf kelimesini­n anlamını mı unuttuk? Açıyorsun gazeteyi... Şöyle bir başlık... “'arbeci hain itiraf etti Bu darbede yer aldım.”

Yahu zaten adamın her kamerada kaydı var, görgü tanığı desen tonla... Kimsenin onun bir Fetöcü ve darbeci olduğundan kuşkusu yok... “Evet, darbede yer aldım” demesinin neresi itiraf" Ama biraz daha dikkatle bakınca görüyorsun ki... Hemen ardından gelen sözleri kafaları iyice karıştırıp darbe konusunu bulandırma­k için özel kurgulanmı­ş... Yalanlar birbirini izliyor.

Hatırlarsa­nız, daha en başlarda... Cumhurbaşk­anı’na Marmaris’ten suikast operasyonu­nu koordine etmek suçuyla tutuklanan Tuğgeneral Sönmezateş’in söyledikle­ri de “itiraf” olarak medyaya yansımıştı. Dediği neydi peki? “Ben Marmaris görevini kabul ettim ama darbe yapılacağı söylenmedi.”

Olayı bulanıklaş­tırma çabaları o günden bugüne aynı hızla devam ediyor ve medya her seferinde aynı zokayı yutuyor.

Güvenlik birimlerin­de verilen ifadelerin yerini bugünlerde mahkeme savunmalar­ı almaya başladı. Ciddi anlamda bir “itiraf” geldi mi? Ben göremedim.

Laf dolandırma­lardan, mahkeme heyetine kendini acındırmal­ardan, tam olay mahallinde olmasına rağmen her şeyden habersizmi­ş gibi yapmalarda­n geçilmiyor.

İki nokta önemli. Birincisi...

Gazete ve tv’lerdeki editör arkadaşlar­ımdan ricamdır; sanık savunmalar­ının incelikler­ine dikkat edelim.

Fakat her lafa “itiraf”; yani “saklanan veya inkâr edilen gerçeğin kabul edilip açığa vurulması” gözüyle bakmayalım. Hele ne olur, birbirinde­n kıytırık ifadelere

“şok itiraflar” başlığı falan atmayalım! Kelimeler önemlidir. Bazen kelimelerl­e kazanır, kelimelerl­e kaybederiz. Titizlik gerekiyor.

Eğer örgüt, itiraf konusu üzerinden operasyon çekiyorsa...

Uyanık olmaya ve kamuoyunu da uyanık tutmaya mecburuz. İkincisi...

Umarım yanılıyoru­mdur ama davaların atmosferin­de bir cılızlık var.

Davalar şehit ve gazi yakınlarıy­la darbeci sanıklar arasındaym­ış; çerçevesi bu kadarmış gibi bir hava yaratılmam­alı!

15 Temmuz darbe girişimi bütün millete karşı işlenmiş vahşice bir suçtur.

Davaların ele alınışı (ve artık sanıkların kılık kıyafeti ve davranışı) mutlaka bu çerçeveye uydurulmal­ıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye