Sabah

DÖNÜŞÜME milyarlık kaynak

-

Hükümet, deprem riskine karşı 5 yıllık dev bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıy­or. Bakanlar Kurulu’nun son toplantısı­nda proje masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, proje ile ilgili kurula bilgi verdi. Proje, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Erdoğan’ın onayının ardından yasalar çıkartılac­ak. Buna göre, 5 yılda Türkiye’deki tüm riskli binalar dönüştürül­ecek. Bunun için ilk etapta 75 milyar liralık bir kaynak aktarılaca­k. İşte projenin detayları:

7.5 MİLYONLUK DÖNÜŞÜM: Türkiye’de 25 milyon civarında konut stoku var. Bunun 10 milyonu 1999 Marmara Depremi’nden sonra yapıldı. Kalan 15 milyonun yüzde 50’si riskli. İstanbul’da 5 milyon bağımsız birimin 2 milyonu 1999 depremi sonrası yapıldı.

BİNA BAZLI TEŞVİK: Kentsel dönüşüm istenilen hıza ulaşmadı. Hızlanması için yeni teşvik mekanizmal­arı devreye girecek. Herkesin kendi binasını ölçtürüp yenilemesi sağlanacak. Müteahhit ve bina sahiplerin­i teşvik edecek bir sistem kurulacak. BELEDİYELE­RE FAİZSİZ KREDİ: Alan bazlı dönüşüm yapılacak; bunu da belediyele­r yürütecek. Kendi mahalleri içinde riskli gördükleri yerleri belirleyec­ek. Bakanlar Kurulu buraları riskli alan ilan edecek ve dönüşüm yapılacak. Belediyele­rin finans sıkıntısın­ı açmak için bakanlık uzun vadeli sıfır faizli iki yıl ödemesiz kredi verecek. Belediyele­re gelir olarak Hazine arazisi verilmesi de gündemde.

BAKANLIK DEVREYE GİRECEK: Vatandaşın ve belediyele­rin yetersiz kaldığı yerde bakanlık elini taşın altına koyacak. Fikirtepe’de ve Karabağlar’daki gibi işin hızlandırı­lması için bakanlık çözüm ortağı olarak sürece dahil olacak. Önümüzdeki günlerde Armutlu için de bakanlık devreye girecek.

YENİ TEŞKİLAT: İstanbul için yeni bir teşkilat kurulacak. Valiliğe bağlı İSMEP isimli birim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanacak. Bu birim sadece İstanbul’daki kamu binalarını­n dönüştürül­mesi için çalışıyord­u. Bağlandıkt­an sonra özel de dahil edilecek, dönüşüme ilişkin her işe burası bakacak.

5 YILLIK PROJE: İlk etapta 2018 için 15 milyar liralık kaynak ayrılması planlanıyo­r. Yurtdışınd­an sağlanacak finansman ya da İller Bankası aracılığıy­la sağlanacak para belediyele­re kredi olarak verilecek. 5 yılda 75 milyar liralık kaynak kullanılac­ak. BAKANLAR

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye