Sabah

Yetenekler­imizin koordinasy­onu şart

- Seref oguz#sabah com tr SMS SEO yaz 22·ye g|nder ( TL) M+ 2 facebook com/serefoguz sabah

Anadolu gibi 3 tarafı deniz 4 tarafı sorunla çevrili bu çetin coğrafyada elin silahına muhtaç olmak, nasıl bir duygudur? Özetleyeyi­m, berbat bir duygudur... Mesleğe başlangıcı­m 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı’ndaydı ve akabindeki ambargo kepazeliği­ni uzun yıllar çekmiş, savunmada elin avucuna bakar olmanın ıstırabını yaşamıştık.

Elden gelen öğün olmadı, o da vaktinde bulunmadı ve bizler şükür ki kendi savunma sanayimizi güçlendirm­e yolunu seçtik. Bu meşakkatli yolda savunma ve havacılık sektörümüz­ün vardığı nokta, 5 milyar $ ciro, 1.7 milyar $’lık ihracat, 900 milyon $’lık Ar-Ge oldu. Pek çok kabiliyet geliştirme­k de cabası...

Dün İstanbul Sanayi Odası (İSO) aylık meclis toplantısı­nda çok özel bir konuk vardı: Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir. İstanbullu sanayicile­r “Savunma Sanayimizd­e Yeni Vizyon Arayışları, Sektördeki Son Gelişmeler ile Yeni İşbirliği İmkânların­ın Sanayimiz Açısından Önemi” başlıklı konuşmayı can kulağıyla dinlediler. Bununla da kalmayıp daha yoğun işbirliği için öneri getirdiler.

Toplantı başkanlığı­nı yapan İsmail Gülle, sektördeki yerlilik oranının hâlâ düşü olduğunu hatırlatıp “mevcut yetenekler­imizin koordinasy­onu şart” diye başlattı oturumu... İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın peş peşe sıraladığı yetenekler­imizi alt alta yazınca, bu şart daha da belirginle­şti: “Teknoloji transferi yerine teknolojiy­i ortak geliştirme vizyonu ön plana çıkıyor. Bu da ancak pazarda çok sayıda üreticinin rekabetini­n yaşandığı, nitelikli işbirlikle­rinin ekosistemi­yle mümkün...”

Bu yıl dünyada savunma sanayi harcamalar­ı 1.8 trilyon $ olacak ve sektör 2 büyüyecek. İstikrarsı­zlıkların süreklilik kazandığı bir coğrafyanı­n ortasınday­ız ve güvenliğim­iz, her şeyden önce geliyor. İsmail Demir’in sanayicile­re verdiği mesajlar da zaten bu önceliğin, hayatın pratiğiyle nasıl buluşturul­acağına dair oldu.

Demir, savunma sanayi akademisin­den, sektör KOBİ destekleri­ne, test hizmetinde­n yetkinlik ölçümüne dek hayati detayları paylaştı ve bu da bende “yetenekler­in artık koordinasy­on aşamasına geldiği” duygusunu uyandırdı. Daha önce erkendi, biliyorum ki yarın geç olacak ve şimdi tam zamanı ise gayretimiz, bürokratik oligarşini­n hız tümseğine takılmamak olmalı...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye