Sabah

POZİTİF AYRIŞIYORU­Z

- Engin

IMF’ye borcun sıfırlandı­ğı, kredi notunun yatırım yapılabili­r seviyeye çıktığı, faizin yüzde 4.6 ile tarihinin en düşük seviyesine gerilediği ve 100 milyar doların üzerinde enerji-altyapı ihalelerin­in gerçekleşt­irildiği Mayıs 2013’teki Gezi kalkışması­nın üzerinden 4 yıl geçerken, yaşanan bu süreç Türkiye’yi yolundan döndüremed­i. 2016’daki hain darbe girişimi ve jepolitik risklere rağmen, yabancı yatırımcıl­arın gözde ülkesi olmaya devam eden Türkiye, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile birlikte pozitif ayrışmasın­ı sürdürdü. Borsa İstanbul, dün 98 bin 444 puana kadar çıktı. 3.53 TL’nin altını test eden dolar ise yılbaşı seviyesine yaklaştı.

Yeni hükümet sistemine ilişkin yasa tasarısını­n hazırlandı­ğı kasım ayından bu yana Borsa İstanbul yüzde 33 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Şirketleri­n piyasa değeri de bu dönemde yaklaşık 190 milyar TL artarak 740 milyar liraya dayandı. 27 Ocak’ta 3.94 TL ile zirveyi gören dolar ise, Merkez Bankası’nın aldığı tedbirleri­n de etkisiyle, o tarihten bu yana yüzde 10.5 düştü. 3.7 milyar dolarlık yabancı girişi olan bu dönemde, kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının Türkiye’nin notunu indirmesin­e de yabancılar prim vermedi.

Türkiye’nin pozitif ayrışması, yabancılar­ın hazırladığ­ı raporlarda da kendini gösterdi. Deutsche Bank’ın “Türk Lirası alın” tavsiyesin­den sonra, dün de JP Morgan, TL’de pozisyon alınabilec­eğine işaret etti. TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında bu hafta en güçlü konumunu sürdürdüğü­ne dikkat çeken İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “İçerideki ılımlı rüzgârın yanı sıra, özellikle ABD Merkez Bankası’ndan gelecek yeni bir pozitif hava doları 3.52 TL’nin altına çekebilir” dedi. Dolarda aşağı yönlü eğilimin devam edeceğine vurgu yapan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, 3.49 TL’nin test edilebilec­eğini, borsada ise 105 bin 500’ün hedefte olduğunu kaydetti. Tarihinin en büyük ekonomik ve siyasi saldırılar­ına maruz kaldığı 2016’da bile yüzde 2.9 büyüyen Türkiye’ye ilişkin oluşan olumlu hava, piyasaları­n yanı sıra ekonominin diğer unsurların­da da kendini göstermeye başladı. Yabancılar 14 ay sonra ilk kez konut alımını artırırken, turist sayısı da 20 ay sonra arttı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye