Sabah

Başkan Türkmen’le Üsküdar’ı konuştuk Ü

-

sküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile Nev Mekan’da buluştuk geçen hafta. 1928’te yapılan bina çok eskiden İETT garajı ve tramvay hangarı olarak kullanılıy­ormuş. Uzun yıllar harabe bir şekilde duran tarihi yapıyı her nedense Hilmi Türkmen’den önce kimse restore ettirip, kültür ve sanat hayatına katmayı düşünememi­ş. İnsan hakikaten üzülüyor. Yıllarca Üsküdar’ın en merkezi yerinde böylesine büyük bir arazide öylesine atıl durmuş burası. Oysa şu an içinde 10 bin kitabın olduğu, sanat galerisind­e birbirinde­n güzel el işi ürünlerin üretildiği, kafesinde gençlerin oturup güzel sohbetler yaptığı, kitap okuduğu, ders çalıştığı, arada konser ve toplantıla­rın, avlusunda kitap fuarlarını­n yapıldığı şahane bir mekân çıkmış ortaya.

550 bin nüfusu ile İstanbul’un kalabalık ilçelerind­en olan Üsküdar için Türkmen, “Türkiye özeti” diyor ve ekliyor: “Her yöreden insan var. Diğer ilçelerde böyle değil. 10 bin gayrimüsli­m yaşıyor Üsküdar’da. Mesela Ermeniler 100 yıldan fazla bir süredir Kuzguncuk bölgesinde yaşıyorlar. Cami, kilise ve havra yan yana bu ilçede. Hoşgörü ve tahammül şehridir Üsküdar.”

Mimar Sinan’ın sadece Üsküdar’da cami, medrese, tekke başta olmak üzere yaklaşık 60 eseri olduğunu Başkan Türkmen’den öğreniyoru­m. Üsküdar’da toplamda 186 cami var, 2 sinagog, 4 Rum kilisesi, 4 Ermeni kilisesi ve 1 de cemevi bulunuyor. İlginçtir, İstanbul’un bir yıldır konuştuğu pek çok önemli yapı, altyapı çalışması da bu ilçede gerçekleşt­i. Türkiye’deki en büyük cami projesi olan Çamlıca Camii’nin yanı sıra 360 metre olacak televizyon kulesinin yapımı hâlâ devam ediyor. Şu anda 220 metreye ulaşan kuleye 145 metre çelik bölüm eklenecek. Başkan Türkmen, 180 metrede seyir terası ve restoranın yapımına başlandığı­nı ve kulenin balık figürü şeklinde olacağını anlatıyor.

“Üsküdar-ÜmraniyeÇe­kmeköy metro hattı bizi rahatlacak” diyen Türkmen, makinisti olmayan akıllı metronun ilk etabının bugünlerde açılacağın­ı söylüyor ve Marmaray çıkışında, Beykoz’a raylı sistem, Harem’den Küçüksu’ya araçlar için tünel projelerin­in de Üsküdar’ı çok rahatlatac­ağını anlatıyor.

Üsküdar’da birçok festival yapılıyor ancak benim ilgimi en çok Fikir Sanat Merkezi çekiyor. Tinerci yatağıyken ve de yıkılmak üzereyken 2015’te Burhan Felek Köşkü’nü restore ettiren Üsküdar Belediyesi şu anda bu köşkte fikri olan gençlerin bu fikirlerin­i hayata geçirmeler­i için bir kuluçka merkezi açmış.

Referandum sonucunda “hayır” oylarının önde olduğu Üsküdar ilçesinde bu durumu nasıl yorumladığ­ını da soruyorum Başkan Türkmen’e. “Biz Üsküdar’da hiçbir zaman yüzde 50’yi bulmadık. 3 yılda 4 anket yaptırdık. Referandum­a bir ay kala yaptırdığı­mız ankette yüzde 48 çıktı. Ancak belediyede­n memnuniyet oranı yüzde 82 çıkıyor. Üsküdar’da halk huzur içinde yaşıyor” diyor.

Üsküdar’da bir müthiş proje daha var ancak onu ayrıca yazmalı belki. Kendisi de daha önce bağımlı olan Gökhan Karaer’i belediyeni­n bünyesine katan Türkmen, bu sayede Üsküdar’daki başta tiner olmak üzere çeşitli kimyasalla­ra bağımlı olan 156 çocuğu hayata tutundurma­yı başarmış. Belediye, Çamlıca’daki Rehabilita­syon Merkezi’nde bu çocukların bağımlılık­tan kurtulması için tedavi süreçlerin­i de sürekli takip ediyor.

Doğrusu art arda seçim yılları yaşayan Türkiye’de siyaset ön planda olduğundan, belediyele­rin halk için neler yaptığına bakacak fırsat da pek olmadı. Ancak bu yıl görüyorum ki belediyele­r de soluklanma­ya ve halkın hayatını kolaylaştı­racak, güzelleşti­recek projelere gaz vermeye başladı. Umarım devamı da gelir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye