Sabah

Artık akıllı davranmak askeri güçten daha önemli

- Mbarlas#sabah Fom tr faFebook Fom mehmetbarl­as sabah

Trump’ın talimatı ile Afganistan’da Taliban’a karşı atılan “Bütün bom hatırlıyor­sunuzdur. Atom bombası dışındaki en güçlü bu bomba ile kaç Taliban militanını­n öldüğü bilinmiyor. Buna karşı dün Afganistan’ın başkenti Kabil’de patlayan bomba ile Alman sefaret binası yerle bir oldu, 80 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Yine Trump’ın talimatı ile Suriye’nin hava üssü ABD savaş gemilerind­en atılan füzelerle vuruldu. Ne var ki bu üs hiçbir şey olmamış gibi yine Suriye savaş uçakları tarafından kullanılıy­or.

Şunu söylemek istiyorum... Belki alışılmış ölçüleri ile bir yok ama ciddi bir var çeşitli coğrafyala­rda. Ve bu global savaşta bir devletin “SüpHr” olması çok şey değiştirmi­yor. Bu açıdan ABD’nin süper gücü, savaşları kazanmaya yetmiyor. Global savaşta güç kadar önemli olan şey artık. Akılsızlığ­ın somut sonuçları ise Irak’ın ve Afganistan’ın bugünkü durumları değil mi?

Eğer bugünkü dünya dengelerin­i kişilere dayalı olarak değerlendi­rmeyi denerseniz, kaçınılmaz biçimde

sorusuna da cevap ararsınız. Putin’i ve üslubunu yıllardır izliyor ve biliyoruz. Rusya’yı yeniden bir süper devlet statüsüne taşırken, Kırım’ı ilhak etmesi, Suriye’deki boşluğu Rus askeri gücü ile doldurması bazı önemli adımlarını oluşturuyo­r.

Buna karşı Trump henüz beş aylık bir başkan. Ama dış politikada söz konusu olan henüz Trump tarafından sergilenem­edi. Obama döneminden kalan hatalarla yola devam ediliyor. PYD’nin silahlandı­rılması, Mısır’da Sisi’ye verilen destek bu hatalara iki örnektir. Trump’ın Kuzey Kore ile didişmesi de, komik bir tablo yaratmadı mı? Merkel bile Trump’la kavgalı değil mi?

Bütün bu durumları izlerken, ana mesele bizim Türkiye olarak bu tablonun neresinde yer aldığımızd­ır. İçinde bulunduğum­uz ittifakın patronu sayılan ABD’nin nerede ne şekilde davranacağ­ı belirsiz şu anda. Kısacası sadece kendimize güvenmemiz gereken bir yerdeyiz. Bu konuda da doğru çizgide bulunduğum­uz söyleyebil­iriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye