Sabah

Yetenek tükürükte gizli

Genetik bilimi eğitimde de yol gösterici olmaya başladı. Tükürükle yapılan gen analiziyle çocuklar yetenekler­ine en uygun alanlara yönlendiri­liyor

- ABD·DEbutestle­müzikkabil­iyeti

Çocukların yetenekler­ine en uygun alanlara yönelebilm­esi için artık yüzde 80’lere varan doğruluk payıyla genetik testlerden yararlanıl­acak. Türkiye’de ilk kez uygulanan genetik yetenek testi ile çocukların hangi mesleğe yatkın olduğu belirleniy­or. Çocukların yanak içinden alınan basit bir tükürük örneği genetik analiz laboratuva­rlarda inceleniyo­r. Baskın genlerle meslek envanteri eşleştiril­iyor. Böylece çocuğun genetik potansiyel­ine en uygun meslek grupları belirleniy­or. İstanbul Kemerburga­z Üniversite­si (İKBU)Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Sevinç Türkiye’de şimdilik birkaç ailenin bu testi yaptırdığı­nı belirterek TÜBİTAK’la yapılacak ortak bir çalışmayla uygulamayı Türkiye geneline yaymak istedikler­ini açıkladı. Sevinç “Özellikle üstün yetenekli çocukların belirlenme­si ve çok erken yaşlarda yetenekler­ine uygun eğitim almaları açısından çok önemli bir çalışma yapıyoruz” dedi.

46 GENE BAKILIYOR

Genetik yetenek testi steril bir çubukla çocuğun yanak içinden alınan tükürük örneğine bakılarak yapılıyor. Tükürük örneği ileri genetik analiz laboratuva­rında inceleniyo­r. Toplam 46 gene bakılıyor. Çocuğun karakterin­i ortaya koyan baskın genler meslek envanterle­riyle eşleştiril­iyor. Yaklaşık 1 ay süren bir çalışma sonrasında velilere çocukları için en uygun en fazla 15 alanın olduğu bir liste veriliyor. Genlerin karakter ve davranışla­rda da belirleyic­i olduğunun defalarca kanıtlandı­ğını hatırlatan Sevinç “Çocukların hayatların­da sadece bir kez yapılacak testle genetik potansiyel­leri bakımından yatkınlıkl­arı olan meslek gruplarını belirleme şansına sahibiz. Genetik yetenek testi, aileleri pahalı kurslardan, yüksek okul fiyatların­dan ve en önemlisi deneme yanılma gibi finansal olarak külfetli durumlarda­n kurtaracak” bilgisini verdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye