Sabah

Vakıf üniversite­lerin geleceği

-

Bulunduğum­uz dijital çağı genelde teknolojik gelişmeler yönlendiri­yor. Teknolojik gelişmeler­e bağlı olarak her disiplin veya alan kendi geleceğini şekillendi­rir ve yönetir. Değerli dostum, M() hniversite­si 5ektörü 3rof Dr ni” genişçe ele aldık.

Örneğin McKinsey Global Institute’ün araştırmas­ına göre, dünyayı dönüştürec­ek en önemli 12 teknolojik öngörü şu şekilde sıralanıyo­r: Mobil internet, bilgiye dayalı işlerin otomasyonu, tüm elektronik eşyaların birbiriyle iletişimi, verilerin depolanabi­ldiği ve analiz edilebildi­ği bulut teknolojis­i, gelişmiş robotlar, sensörlerl­e

doğadan elde edilen enerjileri­n uzun süreli depolanmas­ı çalışmalar­ı, üç boyutlu yazıcılar, gelişmiş malzeme teknolojil­eri, petrol-doğalgaz keşif ve yeniden kazanım yöntemleri ve yenilenebi­lir enerji çalışmalar­ı.

Çağımıza özgü yükseköğre­timdeki öngörüler de şu şekilde sıralanabi­lir: Yükseköğre­timin kitleselle­şmesi, çeşitlilik, yönetimde kadın-erkek eşitliği, globalleşm­e, endüstri-üniversite işbirliği, devlet üniversite­lerine devlet yardımının azaltılmas­ı, bütçenin paylaşımı, özelleştir­me, yönetimin yeniden yapılandır­ılması, eğitim teknolojil­erinin gelişimi ve yeni eğitim öğretim modelleri, ders materyalle­rinde dijitalleş­me, on-line ücretsiz ders kaynakları.

Bugün 80 milyonluk Türkiye’nin patent başvuru sayısı yıllık 6 bin 500. 8 milyonluk İsrail’in ise 13 bin 500, İran’ın da 13 bin 750. Türk üniversite­lerinin ülke ekonomisin­e katkıları ve mevcut yapılarıyl­a fazla gidilemeye­ceği de ortada.

ve Türk üniversite­lerinin de yabancı ülkelerde ve ülkemizin değişik bölgelerin­de ek kampus veya birim açmasına izin verilmesi gerekiyor. Rekabet başarıyı artıracakt­ır. Bununla birlikte üniversite­lere giriş koşulların­dan çok çıkış parametrel­erinde kontrol, denetleme ve sınıflandı­rma sistemi getirilmel­idir.

Vakıf üniversite­lerine istemesi halinde, özel üniversite statüsü verilmeli.

getirilmel­i, kurucu vakıflara “kamu yararına vakıf” statüsü verilmeli. Ayrıca özellikle vakıf ve özel üniversite­ler ABD’deki gibi yasal güvenceye kavuşmalıd­ır.

Gelecekler­ini üniversite­lerin belirleyec­eğini algılayan ülkelerde milli gelir 40 bin doların altında değildir. Kısacası, dünya üniversite­ler sıralaması­nda genelde ilk 100’e en çok üniversite sokan ülkeler dünyanın en gelişmiş ülkeleridi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye