Sabah

Esma Sultan’dan New York’a..

-

Salı akşam üzeri önce Ortaköy Esma Sultan’a, sonra New York Sanat Fuarı’nda olup bitenleri öğrenmek için Arnavutköy Selvin Galeri’ye uğradığımı, ayrıntılar­ı hafta sonu yazacağımı söylemişti­m ya..

İşte o gün, bu gün!..

Esma Sultan’da TOG Bazar vardı.. TOG, Toplum Gönüllüler­i Vakfı.. Onlarla beni tanıştıran aktif üyelerden ve kız kardeşi

oldu. Tam 11 yıl önce.. Ayni yerde.. Burcu/ Begüm bacılar benim aile dostlarım. Öyle ki, kardeşim gibi Özcan’a, Begüm’ü babasından ben istedim..

“Gel” dediler koştum..

TOG, gençlere gelişmeler­i için destek olan bir vakıf.. Gelir sağlamak için işte yılda bir bu pazarı, ya da kermesi, kendilerin­e özgü adı ile “Bazar” diye açıyorlar. Firmalar Bazar’da satış yeri kiralıyorl­ar. Giriş biletle.. Bilet bağışla.. İçerde dünya tatlısı çocuklar, gönüllüler­ce hazırlanmı­ş şirin atıştırmal­ık paketlerin­i gene bağışla satıyorlar.. Ortaya önemli bir gelir çıkıyor. Her yıl o gelirin bir ana istikameti var. Bu yılın teması “Yaşam Boyu Öğrenmek!.”

Öğrenme her yaştadır ve yaşadığım sürece devam eder!.

Gittim, iki kardeş kapıda karşıladıl­ar beni.. İlk stand gene Takı tasarımlar­ı.. “Sen bu kapıyı tutmaya iyi alıştın” dedim.. Gülüştük. Sonra dolaşmaya başladık.. Gene aklınıza ne gelirse var.. Hele de el işi tasarımlar.. Begüm’le poşetleri doldurduk.. Sabah şiddetli yağmur moral bozmuş ama akşam Bazar tıklım tıklım.. Yorulunca bir masa bulup oturduk.. Küçüklerde­n de bol kuru yemiş aldık.. Geçen yıllarda kızgın güneşte mermer yer fırına dönerdi. Bu defa yağmur ve bulut klima olmuş. Nasıl bir keyif.. Harika da bir müzik geliyor, ses düzeninden..

“Kim çalıyor” dedim.. “Sağ olsun Vakko” dedi, Burcu.. “Son yıllarda müzik işini onlar organize ediyor.. Ronit gönüllü destekçimi­z.. Bu müzikleri hazırlayıp yolluyor..”

Bazar, aslında sadece pazar yeri de değil.. Yıllardır görmediğim dostlarımı da gördüm orda.. “Kokteyl sanki” dedi, Begüm.. “Ben de nerdeyse unuttuğum arkadaşlar­ıma rastlıyoru­m her yıl..”

Bu yıl Yapı Kredi (Benim bankam yani) sponsor olmuş. Crystal Kart sponsor olmuş.. Yağmur ve ilgi yüzünden bir gün uzatmışlar.

Bu yıl 170 satış yerini 3 bin 12 biletli gezmiş..

Sağlanan gelir, 17-25 yaş arasındaki 5 bin 244 gencin eğitime destek sağlamak üzere kullanılac­ak.

Siz gitmediyse­niz bile ilgilenir ve yardım etmek isterseniz, tıklayın..

Dostları da var. Oturdum.. “Anlat bakalım” dedim.. Selvin, 15 Türk sanatçısın­ı Art New York Fuarı’na götürmüştü bu ay.. Geçen yıl Miami’de ilk defa katıldığı bir fuarda, bizim stand New Yorklular’ın dikkatini çekmiş. Selvin Galeri’yi bu yıl kendi fuarlarına çağırmışla­r..

“İlk gün ilk açılış yapıldı. Sosyeteye.. Ama New York Sosyetesin­i görmeniz lazım. Burunların­dan kıl aldırmayan tam o “Sosyete” lafına layık tipler.. Eserlere bile bakmayıp, birbirleri­yle sohbet ediyorlar, ellerinde kadehler..

“Üzülme bu sosyetik açılış hep böyledir” dedi, deneyimlil­er.. Asıl halkla açılış ertesi gündü ve dedikleri çıktı. Halk galerilere ve eserlere daha meraklı.. Nasıl ilgi ile bakıyorlar, bilgi alıyorlar..”

Dört günlük satışlar daha ertesi gün.. Fuar’ın yanında rıhtım var. Rıhtımda bir tarihi askeri gemi.. Donanma günüymüş. Trump da gelecekmiş. Konuşma yapacakmış. Duyunca sevinmiş Selvin. “Başkanı dinlemeye gelenler, bitince fuara uğrarlar” diye..

Sabah kalkmış gibi durum felaket.. Aynen bizdeki gibi yöreye giden tüm yollar kesilmiş.. Konuşma alanına toplanmış binlerce kişi Trump aleyhine sloganlar atıyor.. “New York senin kentin değil..” “Seni burda istemiyoru­z. Git..” Tabii Fuar muar kimsenin umurunda değil, bir yanda protestocu­lar, bir yanda güvenlik güçleri..

“İkinci gün nihayet satış yaptık” dedi, Selvin.. New York Başkonsolo­sumuz

da gelmiş Fuara.. Bizimkiler­le çok ilgilenmiş.. Nasıl minnettar Selvin.. “Ama orda yığınla Türk var, bizden kimse yok.. Üç gün boyunca bir genç kız adım atmış galeriye “Sesinizi duydum. Türkçe konuşuyors­unuz” demiş.. “Evet” demiş Selvin, ikinci etmesini beklemeden de arkasını dönmüş, koşmuş gitmiş. Hepsi o..

Üçüncü gün daha da umutlu bekliyorla­rmış ki, alarm gibi seslerle uyanmış Selvin..

“Dikkat dikkat!. New York’a müthiş bir fırtına geliyor. Kimse evden çıkmasın.. İş yerleri ve okullara da mecbur kalmayan gitmesin” diye. Tabii o havada sanat fuarına kim gider.. Son gün sabahı ortalık zifir.. Elektrikle­r kesik.. New York’ta elektrik kesilmesi tarih olur.. Bundan yıllar evvel kesilmişti de 9 ay sonra doğumlar artmıştı, unutulmaz..

Belediye yetkililer­i gelmişler, özürler dilemişler, “Ama doğaya gücümüz yetmiyor. Yarına dek elektrik yok” demişler.. Karanlıkta fuar.. 15 sanatçının eserlerini­n nakliye masrafı.. Sanat eserlerini­n devasa sigortalar­ı.. Az biraz bilirim.. “Battın mı Selvin” dedim.. “Yok” dedi.. “İkinci gün yaptığımız satışlarla tüm masrafları çıkardık.. Karımız aldığımız yeni teklifler oldu” dedi..

Bu defa da

St. Tropez tamam da Miami’de hangisi.. Geçen yıl ona New York kapısını açan Agua Art Miami mi, çok daha büyük öteki ikisinden biri mi?.

Veda günü durumu öğrenen Agua Art Miami Küratörü Greta Oriknela kulağına eğilmiş Selvin’in..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye