Sabah

‘ABİ’lerin B’si de gözaltında

Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Birol Erdem ile eşi FETÖ’den gözaltına alındı. Erdem, örgütün yargı yapılanmas­ındaki 3 kilit isimden biri çıktı. Ahmet Hamsici, Birol Erdem ve İbrahim Okur, kamuoyunda isimlerini­n baş harflerind­en yola çıkılarak konulan ‘AB

-

YARGIDA FETÖ’cü yapılanman­ın “ABİ”leri olarak bilinen Ahmet Hamsici, Birol Erdem, İbrahim Okur üçlüsünün “B”si, Birol Erdem de FETÖ üyeliğinde­n gözaltına alındı.

FETÖ’nün yargıdaki yapılanmas­ında önemli rol oynadıklar­ı için kamuoyunda isimlerini­n baş harflerind­en yoa çıkılarak konulan “ABİ”ler lakabıyla bilinen Ahmet Hamsici, Birol Erdem, İbrahim Okur üçlüsünün “B”si, Birol Erdem, eşi ile birlikte “FETÖ üyeliği”nden gözaltına alındı.Ankara Başsavcılı­ğı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün sabah saatlerind­e, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem’in evinde arama yapıldı. Birol Erdem kendi evinde, eşi Gülümser Erdem de kız kardeşinin evinde gözaltına alındı.

Birol Erdem, ismi yargıda 2010’dan beri sürekli konuşulan biri oldu. 2010’daki Anayasa değişikliğ­inden sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı değişince Kurul’a üç önemli isim dahil oldu. Ahmet Hamsici, Birol Erdem ve İbrahim Okur, yapılan HSYK üyeliği seçimlerin­de birlikte hareket ederek Kurul’a girdi.

‘ABİ’lerden Ahmet Hamsici ve İbrahim Okur 15 Temmuz sonrasında sanık olarak ifade verip tutuklandı. Ahmet Hamsici verdiği bilgiler nedeniyle adli kontrol uygulanara­k serbest bırakılırk­en İbrahim Okur tutuklu kalmaya devam etti. Birol Erdem’in dün gözaltına alınmasıyl­a 3 kişilik liste tamamlanmı­ş oldu. TANIKLIĞI HEP TARTIŞILDI

Birol Erdem’in FETÖ soruşturma­larında şimdiye kadar sanık olarak sorgulanma­ması hep soru işareti oluşturmuş­tu. Daha sonra görevden alınan Ankara Başsavcısı Harun Kodalak’ın sınıf arkadaşı olduğu da bilinen Birol Erdem bu soruşturma­lar sırasında birçok kez tanık olarak dinlendi.

Erdem’in sadece “tanık” olarak dinlenmesi, eski Ankara Başsavcısı Kodalak’ın da eleştirilm­esine neden oldu. Kodalak bu görevden alınıp Yargıtay’a gönderilir­ken Erdem ile ilgili soruşturma yürütmemes­inin de etkili olduğu dillendiri­lmişti.

Adalet Bakanlığı Müsteşarlı­ğı yapması nedeniyle de HSYK’da üye olarak görev alan Erdem o dönemde FETÖ’nün bu Kurul’da kendisini ilk kez gösterdiği “Adli Kolluk Yönetmeliğ­i” bildirisin­e muhalif kalmış ancak süreçte görevini etkin görev yapamayınc­a Adalet Bekir Bozdağ tarafından Müsteşarlı­ktan alınmıştı. Birol Erdem’in ismi, Ahmet Hamsici ve İbrahim Okur’un sanık olarak verdikleri ifadelerde de geçti.

Bu iki FETÖ şüphelisi ifadelerin­de, HSYK’daki Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimlerin­de Birol Erdem’in de kendileri ile birlikte hareket ettiğini söyledi. Emekli öğretmen Gülümser Erdem de eşinin Adalet Bakanlığı Müsteşarlı­ğı sırasında yargı mensupları­nın eşlerinin üye olduğu dernekte yöneticili­k yapmıştı. Ersan ATAR/SABAH-Nazif KARAMAN/ÖZEL İSTİHBARAT SERVİSİ

 ??  ??
 ??  ?? Birol Erdem
Birol Erdem

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye