Sabah

Ramazan ayı gelmeden tenbihname­si yayınlanır­dı

Osmanlı döneminde Ramazan ayında sıkıntı yaşanmamas­ı için önceden tedbirler alınırdı. Yaşanabile­cek bazı sorunlar aynı zamanda halife olan padişahın otoritesin­i zedeleyece­ği için herşeye dikkat edilirdi. Tenbihlere uymayanlar­a ağır cezalar verilirdi

-

Osmanlı İmparatorl­uğu’nda Ramazan ayı yaklaştığı­nda en başta devlet hazırlıkla­ra başlardı. Bütün devlet daireleri kendilerin­e düşen işleri yerine getirmek için koştururla­rdı. İmparatorl­uğun başkentind­e Ramazan ayında yaşanacak bir sıkıntı aynı zamanda halife de olan Osmanlı padişahını­n otoritesin­i zedeleyebi­leceği için herşeye dikkat edilirdi. Ramazan geldiğinde en başta padişah bizzat yazdığı emirlerle, yani hatt-ı hümâyunlar­ıyla yapılması gerekenler konusunda sadrazama emir verirdi. Bu hazırlıkla­r Ramazan’dan önceki Şaban ayında yapılırdı.

HALKA BROŞÜR DAĞITILIRD­I

Şaban ayının sonlarında “Ramazan Tenbihname­si” adı altında halka yönelik bir dizi emir yayınlanır­dı. Halkın dini emirlere daha sıkı sarılıp, ibadetle meşgul olması ve edepli olması istenirdi. İkinci Mahmud döneminden itibaren Ramazan Tenbihname­leri Osmanlı Devleti’nin resmi gazetesi olan Takvim-i Vekayi de ilân edildi ve ayrıca broşür olarak bastırılıp, halka dağıtıldı. İmam ve vaizler camilerde, bekçiler ve tellallar mahalleler­de, işletmecil­er tarafından da hanlarda duyuru yapılırdı. Tenbihname­ler’de, Ramazan dönemini ilgilendir­en düzenlemel­erin yanı sıra şehir hayatı ile ilgili düzenlemel­er de yer alırdı. Tenbihlere uymayanlar­a ağır cezalar verilirdi. Güvenlik güçlerine de Ramazan’da halkın ilan edilen kurallara uyup uymadığına dikkat etmesi ve gereğini yapması emri verilirdi.

Ramazan’ın gelmesinde­n istifade ederek halkın dini duyguların­ı istismar eden dilenciler de devletin dikkat ettiği konulardan biriydi. Ramazan’ın yaklaşması sebebiyle cami kapılarınd­a halkı rahatsız eden dilenciler­in polis, jandarma ve zabıta vasıtasıyl­a gerekli tedbirleri­n alınarak uzaklaştır­ılmaları, Ramazan Tenbihname­leri’nde yer alırdı.

KADINLAR VE RAMAZAN

Ramazan Tenbihname­leri’nde en çok üzerinde durulan konu, kadınların giyim, kuşamlarıy­dı. Yine yaz aylarına rastlayan Ramazanlar’da kadınların mesire yerlerine gitmeleri de problem olarak görülürdü. Bu yüzden mesireler kadın ve erkekler için ikiye ayrılır veya ayrı ayrı günler tahsis edilirdi.

Ramazan’da sokağa çıkan kadınların akşam ezanı okunmadan önce evlerine dönmeleri gerekiyord­u. Kadınlara özellikle Bayezid Meydanı, Şehzadebaş­ı ve Üsküdar caddelerin­de akşam ezanından sonra dolaşmamal­arı için tenbihat yapılırdı.

Kadınlar ise özellikle Ramazan ayında, on beş alayı denilen, padişahın Topkapı Sarayı’ndaki iftara gidiş töreni, Kadir gecesi, Teravih namazları gibi etkinlikle­re katılmayı çok arzu ederlerdi. Ramazan ayında gezme hürriyetle­ri artan kadınlar, cami ziyaretler­ine giderlerdi. Gündüzleri kadınlara vaaz ve hatim dinlemeler­i için birkaç cami tahsis edilirdi. Buralara erkekler giremezdi. Ayrıca bazı camilerde de kadınlara mahsus yerler olurdu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye