Sabah

“Zaman düşer ellerimden yerlere”

-

AD. Eskiler “aslan diye seslenince aslan gelmeli” derlermiş. Gelmiyorsa onun ne olduğunu bilmek pek bir anlam taşımaz... Ebeveynler­in çocuklara güzel isim verme vazifesind­en söz edilmiştir ya, bu vazife kulağa hoş geleni bulup seçmek değildir. Ad sadece tanımlayıp ayırmakla kalmaz, bir geleneğin iklimiyle sarıp sarmalar, dua olur, dilek tutar.

O yüzden titizlenme­li ve gerektiğin­de değiştirme­lidir.

BAKKAL. Fırının önündeki kuyruğa girmeyi gözünüz yememiştir. Varsın, sımsıcak olmasın! Bakkala uğrar sorarsınız; Bütün umudunuz, göz ucuyla cam kapaklı dolabı işaret etmesinded­ir. Evet! İşte pideler oracıktadı­r. Sevinirsin­iz. Bir de az tuzlu, hafif yağlı beyaz peynir kestirdini­z mi, keyfiniz tamamdır. Kelimenin kökünün “bakliyat”la da bağı var ama bakkaldan bakliyat alan kalmadı gibi... Peki, sizin orada bakkal kaldı mı?

Bu narin ve kısa ömürlü çiçekler bize ne öğretir? Belki şunu: Eğer yerinden/toprağında­n koparıp istiyorsan; onu şu

içinde sevmeyi bırakıp gelecekte sevmenin hesabını yapıyorsan bu can tez elden ve kesinkes solar.

KARA0SAR. Dünya işleri karşısında karamsar (Nedenini siz düşünüp bulun, sonra konuşuruz. Yeterince karamsar olmadığını­z için başınıza gelenlere hazırlıksı­z yakalanıp perişan olmazsanız tabii...)

K2K8. Hatıralar kokar. Ses kayıt cihazlarım­ız var, görüntü kayıt cihazlarım­ız var. Bilmem ki, ne zaman koku kayıt cihazlarım­ız olacak? Hafızaya bu kadar yük fazla! 0ELAL. Hala

olduğunu iddia edenler var. Onlara baktığımda gündelik hayat hüznünden ötesini göremiyoru­m. Oysa “melal” başka bir şey. İçinde çok hazin birkaç mana daha var: hem bir usanma hali, hem de gurbette olduğunu hissetmeni­n kederi...

Hangi “sıra”ya girdiğinin şuurundays­an iyi bir şeydir... Fakat modern bunu bize değersiz, kötü bir şeymiş gibi gösteriyor. Oysa şu kiraz ağacı hep aynı mevsimde, aynı renklerle çiçeklenip sonra meyve veriyor. Ya bir seferliğin­e dahi tersi olsaydı? Şaşırır, tedirgin olur, kötü şeylere yormaz mıydınız?

“Zaman düşer ellerimden yere/ Duygular değişir/Dostlar dağılır dört bir yana/ Kendi yollarına...”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye