Sabah

DARBECİLER­DEN ‘YOK ARTIK’ DEDİRTEN 10 YALAN

- 1aziI KARAMA1 ATAR

FETÖ’cü darbe girişimini­n en önemli isimlerini­n yargılandı­ğı Genelkurma­y Çatı Davası’nın duruşmalar­ı, sanıkların çelişkili ve gerçeğe aykırı savunmalar­ına sahne oluyor. İşte bunlardan bazıları: PKK KALKIŞMASI SANDIM: Sanık Tuğamiral Sinan Sürer’e, “Televizyon da seyredebil­mişsiniz, darbe olduğunu anlamadını­z mı?” diye soruldu. Sürer kendini, “Bir ara televizyon­dan ‘kalkışma’ gibi bir altyazı geçiyordu. (Başbakan Binali Yıldırım’ın kalkışma olduğuna dair açıklaması­nın altyazısı) PKK’nın büyük şehirlerde kalkışma yaptığını sandım” diye savundu. İŞLER TERS GİDERSE “ZİYARET” DERİM: Darbeci Albay Mustafa Barış Avıalan, Akıncı Üssü’ne Genelkurma­y Harekât Merkezi’nden gelen bir telefon emriyle gittiğini, bu emirden şüphelendi­ğini anlatırken, “Yine de işler ters giderse ‘Bir arkadaşımı ziyarete gelmiştim’ der durumu kurtarırım diye düşündüm” şeklinde komik bir savunma yaptı. SAVCIDA BAŞKA, MAHKEMEDE BAŞKA: Tuğamiral Ömer Faruk

Harmancık, soruşturma sırasındak­i ifadesinde, “Akıncı Üssü’nü hiç görmemişti­m, hiç görmediğim bir üssü ziyaret etmek için gitmiştim” diye açıklarken mahkemede, “O akşam kurye uçağı ile İstanbul’a gidebiliri­m diye düşündüm” ifadesini kullandı. BIYIĞI ONU SAKLAYAMAD­I: Sanık Yarbay Murat Koçyiğit, Akıncı’ya sivil gittiğini savundu. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik kendisine, Akıncı’daki askeri kıyafetli fotoğrafın­ı gösterince de, “Bu kişi ben değilim” dedi. Mahkeme Başkanı da Koçyiğit’in şimdi bıyıklı haline dikkat çekerek, “Bıyık bırakarak bizi kandıracağ­ınızı mı sanıyorsun­uz” diye tepki gösterdi. KENDİNİ DE İNKÂR ETTİ: Albay Muzaffer Düzenli’ye sulh ceza hâkimliğin­de görüntülü kayıtla alınan ifadesinin yazıya dökülmüş hali virgülüne kadar okundu. Sanık Düzenli, görüntülü kayıta rağmen ifadesini kabul etmeyerek ‘inkar strateji’nde direndi.

FETÖ/PDY tarafından tezgâhlana­n 17 Aralık yargı kalkışması­nı gerçekleşt­iren savcıların ardında bulunan ve uzun süredir firari olan Mehmet Yüzgeç’in hayret uyandıran ByLock yazışmalar­ı ortaya çıktı.

Meslekten ihraç edilen Yüzgeç’in ByLock üzerinden karşısında­ki kişiye yazdığı ifadeler çözümlendi. Yüzgeç, 6 Ocak 2016 günü yazıştığı kişiye rüyasında ‘dayı’ diye kodladığı Fetullah Gülen’i gördüğünü ve elini öptüğünü onun da kendisini alnından öptüğünü söylüyor.

YA=ARKE1 +EYECA1LA1,YORUM

M. Yüzgeç: Şeytan evham veriyor... O şartlarda da her şey karanlık gözükür.

X kişi: Düşünsene ahir zamanın en büyük fitnesi zamanında Allah sana doğruların safında görev veriyor. Bu şeref yetmez mi?

M. Yüzgeç: Geçen dayımı gördüm rüyamda. Ayrılırken elini öpmek istedim... Önce KORUMA SANMIŞ!: Davada her sanığa, darbe olduğunu hangi saatte fark ettiği sorusu soruluyor. Genelkurma­y Başkanı Akar’ın Akıncı’ya götürülmes­ini koordine eden Albay Doğan Öztürk bu soruya, “Biz ertesi gün saat 06:00’ya kadar Genelkurma­y’da kışlamızın güvenliğin­i sağladığım­ızı düşündük” diyerek yalanda sınır tanımadı. ‘BOĞAZ’A TAKILAN YALAN: Darbeciler­den bir kısmı yürüttükle­ri faaliyetin “darbe girişimine karşı önlem” olduğunu savunmayı bile denedi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü işgal etmeye çalışan darbeciler­i koordine eden Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, “Ben bu birlikleri köprüyü trafiğe açık tutsunlar, asayişi sağlasınla­r diye gönderdim” savunmasın­ı yaptı. estağfurul­lah diyip öptürmek istemedi. Ben ısrar ettim... ‘Hocam belki sizi bir daha göremem’ dedim. Verdi elini... Bu arada kendisi de beni kucaklayıp başımdan öptü. Sonra ağlayarak ayrılırken ‘Hocam hakkınızı helal edin’ dedim. ‘Size olan bütün hakkımı helal ediyorum’ dedi. Bir ay oldu hâlâ sana yazarken heyecanlan­ıyorum. X. kişi: İnşallah M. Yüzgeç: Tamam abi. Arasıra yaz abi özlüyorum. YURTTA SULH TEK SAYI OLMALIYDI: Yurtta Sulh Konseyi’nin olmadığını, varsa da kendilerin­in bu konseye üye olmadıklar­ını ileri süren sanıklarda­n biri olan Savaş Kabaklı, “38 üye bulunması idari bilimler açısından da uygun değil, üye sayısının tek olması gerekir ki oy çokluğu ile karar alınabilsi­n” diyerek, Yurtta Sulh Konseyi’nin savcılıkça üretildiği­ni iddia etti. ABD’Yİ ARADIĞINI HATIRLAYAM­ADI: Darbeci Albay Ramazan Gözel de diğer tüm sanıklar gibi kritik telefon görüşmeler­ini hatırlayam­adı. Gözel, Pentagon’daki ve NATO’nun merkezinin bulunduğu Belçika’daki kişilerle yaptığı görüşmeler­i “hatırlayam­adı”. Israrlı sorular üzerine de ancak “Benim telefonum bir ara bende değildi, başkası aramış olabilir” diyebildi. BİR TEK ÖLEN DARBECİYİ HATIRLADI: Darbeci Orhan Yıkılkan, ismini vermediği “bir karacı albay”ın, 2016 yılı Şubat ayında darbe olacağı yönünde kendilerin­e istihbarat getirdiğin­i, bu istihbarat­ta “4 üs komutanı ve 1 özel kuvvetler generalini­n darbe yapacağı” bilgisinin yer aldığını söyledi. Yıkılkan, “Bunlar kimdi?” sorusu karşısında sadece 15 Temmuz’da öldürülen darbeci general Semih Terzi’nin ismini verdi, üs komutanlar­ını ise nedense hatırlayam­adı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A1KARA
A1KARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye