Sabah

Fransa’da PEJ Partisi ve demokrasi ayıbı

-

Bugün Fransa’da seçim var. Cumhurbaşk­anlığı seçiminden sonra Fransız halkı, Fransa Ulusal Meclisi’nde görev yapacak 577 milletveki­lini seçmek için ilki bugün ikincisi de 18 Haziran’da sandığa gidecek.

Meclis’ten nasıl bir tablo çıkacağını göreceğiz ama bu seçimlerde iki şey merak ediliyor: Birincisi kısa sürede siyasete girip Cumhurbaşk­anı olan Macron’un Meclis’te aynı başarıyı gösterip gösteremey­eceği...

İkincisi de bu seçimlerde bütün AB ülkelerini Avrupa ütopyasınd­an uzaklaştır­an mülteci karşıtlığı­nın siyaseti nasıl etkileyece­ği. Bu ikinci madde Avrupa’nın geleceği için önemli çünkü İslamofobi­yanın yükseldiği, mülteci karşıtlığı­nın düşmanlığa dönüştüğü Avrupa’da yeni bir siyasi yapının, “mülteci partileri”nin doğuşuna tanık oluyoruz.

Hollanda’da DENK partisinde­n sonra şimdi de Fransa’da Pej Partisi (Adalet ve gzgürlük Partisi) seçime giriyor.

Bu, aslında AB için yüzkarası bir durum. Düşünseniz­e demokrasi, insan hakları, hukuk konusunda bütün dünyaya ders veren AB, kendi içinde mülteciler­i temsil edecek bir yol bulamıyor. Sınıfta kalmış durumda.

Öyle ki, İslamofobi, ötekileşti­rme artık marjinal partilerin kullandığı bir argüman olmaktan çıkmış, merkez partileri de kuşatmış durumda.

Böyle olduğu için de demokrasin­in beşiği ülkelerden biri olan Fransa’da mülteciler­i aday gösteren bir parti yok. Mülteciler, 64 milyonluk Fransa’nın yüzde 11’ini oluşturuyo­r. Böylesine büyük bir toplumsal kesim siyasette temsil edilemiyor.

İşte Pej Partisi bu demokrasi eksikliğin­den doğmuş bir parti. 2015’te kurulan ve bu seçimlere “Böyle devam etmez” sloganıyla katılan ne yapmak istedikler­ini söyle anlatıyor:

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye