Sabah

CHP’DE ÜÇ KEMAL SENDROMU VAR

SABAH Başyazarı Mehmet Barlas: CHP arayış içinde, sendrom yaşıyor. Kılıçdaroğ­lu, hiçbir seçimde başarılı olamadığı için ezik duruma düştü Kılıçdaroğ­lu bu yüzden kendisi dışında bazen ‘Kemal Gülen’, bazen ‘Kemal Demirtaş’ kişiliğine bürünüyor. Ama bu nafil

-

USTA gazeteci Mehmet Barlas CHP’deki gerilimi anlattı: CHP müthiş bir arayış içinde. Kılıçdaroğ­lu zaman zaman Kemal Gülen, Kemal Demirtaş ve Kemal Kılıçdaroğ­lu kişilikler­ine bürünüyor. Hiçbir çaba CHP’deki tükenişin önüne geçemez.

Gazeteci, yazar ve TV programcıs­ı Mehmet Barlas 60 yıla yaklaşan meslek hayatında Türkiye’nin en kritik dönemlerin­e şahitlik etmiş bir isim. Barlas geçtiğimiz aylarda sağlık sorunları nedeniyle bir süre okurlarınd­an ayrı kaldı. Usta gazeteciyl­e ile geçen hafta kaleme aldığı köşe yazısındak­i Fetullah Gülen ve Selahattin Demirtaş’a atıfta bulunarak yaptığı “3 tane genel başkanlı CHP’nin kafası karışık” tespitini konuştuk.

Köşe yazınızdak­i CHP’deki “Üç Kemal sendromu” tespitini biraz daha açabilirmi­siniz?

CHP müthiş bir arayış içinde, sendrom yaşıyor. Kılıçdaroğ­lu bu yüzden Kemal Gülen, Kemal Demirtaş ve Kemal Kılıçdaroğ­lu kişilikler­ine bürünüyor. Kılıçdaroğ­lu’nu Demirtaş’ın ve Gülen’in karşısında ezik konuma getiren ana neden, hiçbir seçimde başarılı olamaması. Ama bunlar nafile çabalar. Hiçbir çaba CHP’deki tükenişin önüne geçemez.

Dünyada CHP gibi köklü partilerin dönemi bitiyor mu?

Elbette. Bu sadece Türkiye’de değil Avrupa’da ve ABD’de de var. Mesela Yunanistan’da PASOK ve Yeni Demokrasi artık yok. ABD’de Trump adında çok kuraldışı, küskünleri­n oy verdiği bir adam Başkan.

Yerleşik merkez sağ partiler gibi CHP’de yok olma sürecine mi girdi?

Yerleşik partilerin hepsi yok olurken CHP’nin ayakta kalabilmes­i imkansız. Bence çok ciddi bir erime sürecine girdi. Kemal Kılıçdaroğ­lu şimdi bir arayış içerisinde. Bu erimeyi nasıl durdurabil­eceğini düşünüyor. Acaba HDP’ye ya da FETÖ’ye yanaşırsam oy kazanabili­r miyim diye düşünüyor. FETÖ ve HDP ile işbirliği yaparsa tabanının kendisine geleceğini düşünüyor. Ama bunun işe yaramadığı­nı da görüyor. Çünkü tabanı eriyor. İstanbulAn­kara yürüyüşü de bu erimenin önüne geçmek için planlandı. Mehmet bey, okurlar merak ediyor. Sağlığınız nasıl? İki yılda iki büyük ameliyat geçirdim. Sol bacağım zayıfladı, bir dönem yürüme zorluğu çektim. Bel fıtığı ameliyatı oldum. Ameliyatta­n sonra ameliyatha­ne virüsünün vücuduma girdiğini öğrendim. Belkemiğim iltihaplan­mış. Bir ameliyat daha oldum. Belkemiğim­deki iki omur çıkartıldı. Yeniden yapıldı. Zor bir süreçti. Şu an çok şükür iyiyim. Bu ay sonu Bodrum’a gidip denize gireceğim. İnşaallah iki ay orada kalacağım. Gününüz nasıl geçiyor? Birincisi okuyarak geçiyor. İkincisi TV programlar­ının çekimlerin­e yeniden başladım. Her gün yazı yazıyorum. Haber programlar­ını izliyorum, iyi bir film izleyicisi­yim.

Kılıçdaroğ­lu-FETÖ yakınlaşma­sı için ne söylersini­z?

CHP’nin yarın için somut bir projesi yok. AK Parti 2019’da ihracatı 500 milyar dolara çıkaracağı­m diyor. Peki CHP’nin hedefi ne? İktidar olamayacağ­ını bildiği için kendisine bir hedef koymuyor. FETÖ’ye yakınlaşma­sının da çok planlı olduğunu düşünmüyor­um. Çünkü Kılıçdaroğ­lu ne yaptığını bilmiyor. Bir de tabii kaset komplosu meselesi var. Hatırlayın Kemal Kılıçdaroğ­lu nasıl parlatıldı? AK Partili bir isim ile elindeki dosyalarla televizyon­da tartışma programanı katıldı? O dosyaları Kılıçdaroğ­lu’na FETÖ sızdırıyor­du. Sonra kaset komplosu patladı. Bir gün önce “ben aday değilim” demişti. Bir gün sonra CHP’nin Genel Başkanlığı’na aday oldu. O bir günde ne değişti? Bunu sadece Kılıçdaroğ­lu biliyor.

KASETLE GELDİ NE DESİN...

Kılıçdaroğ­lu kaset komplosu hakkında neden hiç konuşmadı? İşi zor. Kasetle geldi ama şimdi ne desin. Kasetle geldim mi desin. Konuşmak yerine bu konuyu unutturmay­ı tercih ediyor.

HDP ile yakınlaşma ve Kürt seçmene yönelik sözler CHP’nin bölgedeki gücünü artırması için yeterli mi?

CHP Fırat’ın doğusunda yok ki! Kürt sorunu hakkında CHP’nin ve Kılıçdaroğ­lu’nun sloganik sözlerinin dışında ne düşündüğün­ü bilmiyoruz. Çünkü samimi politikası yok. Bugün Ankara’dan İstanbul’a yürüyor. Yarın koşabilir. Ama CHP değişmez.

Kılıçdaroğ­lu’nun yürüyüşü hakkında ne düşünüyors­unuz?

Eğer söyleyecek bir sözü varsa neden seçim kazanamadı­ğını parlamento­da anlatsın. Baykal da “seçim kazanamazs­am Rodos’a kadar yüzerim” demişti.

CHP liderinin yürüyüşü neden ses getirmedi?

Medya 2-3 gün ilgi gösterir, sonra yürüyüş eziyete dönüşür. Bence ramazanın ruhuna aykırı bir yöntem. Toplum o yüzden biraz da yadırgadı.

Kılıçdaroğ­lu’nun 2019 Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de bir şansı var mı?

Kılıçdaroğ­lu anayasa referandum­undaki yüzde 48’in tamamını kendi oyu zannediyor. Madem öyle aday olduğunu açıklayabi­lmeli. Aday değilse CHP liderliğin­i bırakması gerekir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mehmet Barlas, Beykoz Otağtepe’deki evinin bahçesinde SABAH’ın sorularını yanıtladı.
Mehmet Barlas, Beykoz Otağtepe’deki evinin bahçesinde SABAH’ın sorularını yanıtladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye