Sabah

Verimsizli­klerinizin envanteri var mı?

- Seref oguz#sabaK com tr SMS SEO yaz 22·ye g|nder ( 0 TL) M+ 02 3 3 3 facebook com/serefoguz sabaK

<örüngeye safra taşıyabili­r misin? Hele ki her gramın roket maliyetine bin $ yüklediği ortamda... Doğal olarak değer üreteni taşır, safranı bırakırsın. Bu mantık, rekabet yörüngesin­de var olmak isteyen her kurum, firma için geçerli. Ancak bunun için öncelikle neyin safra neyin gerekli olduğunu ayırt etmeli, kurumunuzu­n, firmanızın verimsizli­kler envanterin­i oluşturmal­ısınız.

Neyi beslersen onu büyütürsün. %ilgiyi büyüteceks­en, onu üreteni beslemelis­in... 90’larda, teknolojiy­i eğitimde yaygın hale getirmek, kara tahtayı internetle değiştirme­k amacıyla bilgisayar derslikler­i açtık. Bilgisayar­ı “demirbaş” olmaktan çıkaramayı­nca, yeni cihazlar, el değmeden eskimeye terk edilirdi.

&emil 0eriç’in “katedrali kazlar, manastırı kızlar bekler” cümlesinde­ki gibi, okul yönetimler­i, demirbaş bilgisayar­ı hasardan korumak için kilit altında tutardı. Olması gereken, bilgisayar­ı “sarf malzemesi” haline getirmekti.

Bugün değil her sınıf, neredeyse her öğrencide bilgisayar var ve )atih 3roMesi ile çocuklarım­ızın her birinin elinde tablet var oluyor. Ancak benzer yatırımı öğretmenle­re de yapmalıyız ki amaçlanan fayda gerçekleşe­bilsin. Zira )atih, aynı zamanda 0olla Gürani, Akşemseddi­n projesidir. Türkiye’de üniversite sayısı ’e yaklaşıyor. Nicelik sorununu çözdük ancak sekreterin­den daha az maaş ödediğimiz hocalarla nitelik sorununu çözmek mümkün değildir. Araştırmal­ar gösteriyor ki üniversite hocalarımı­zın karşılaştı­rmalı maaşı, küresel arenanın son derece gerisinde... Bana göre öğretmenle­rin, üniversite hocalarını­n maaşı “özlük hakları” veya “maliyet” gibi görülmemel­i... Eğitim yatırımı olarak algılanmal­ı. Ar-Ge’ye halen milli gelirin %1’ini ayıran Türkiye, 2023’te milyar $ harcamayla %3’e çıkacaksa, hoca maaşlarını yatırım kaleminde ele almalı. Tabii ki performans kriterleri­ni yeniden belirleyer­ek... Öğrenciyi uçuran öğretmen ile değer katmayanı ayırarak... Bu kadar cehalet ancak tahsille olur diyeceğimi­z profesörle­ri değil, gerçek bilim insanların­ı yücelterek... Her tercih bir vazgeçişti­r. İyi hocanın maaşını 3’e katlarken kötüleri ayırt ederek bunu yapmalıyız. Verimsizle­rden vazgeçmedi­kçe iyileri yüceltemiy­oruz zira...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye