Sabah

Dünya Raporu

-

Yarım asırlık Kıbrıs sorununun çözümü için yeniden başlayan müzakerele­rin ilk gününde iyimserlik havası esti. KKTC Cumhurbaşk­anı Musatafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiad­es, “çözüm için her zaman ümidimiz var” ifadelerin­i kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığı­ndaki Türk heyeti de, İsviçre’nin Crans-Montana kentindeki ilk oturumda, Ankara’nın Türkiye ve KKTC’nin çıkarların­ı savunan, dengeli bir çözümden yana olduğunun altını çizdi. Edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu konferansı­n ilk gününde “Biz buraya çözüm için geldik. 50 senedir devam eden bu sorun artık bir çözüme kavuşturul­malı” mesajını verdi. Tüm konuların eş zamanlı olarak ele alındığı görüşmeler­de Türkiye, adada “adil ve kalıcı” çözüm konusunda siyasi iradesini bir kez daha vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in ev sahipliğin­de Le Regent Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıda Türk heyeti, Kıbrıs sorununun “tarihi perspektif içinde bütüncül yaklaşımla çözümü” konusunda bir yaklaşım ortaya koydu.

Dün sabah saat 11:00’de başlayan müzakerele­rin ilk bölümü yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. BM gözetimi altındaki müzakerele­re Türkiye, Yunanisan, İngiltere, Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum heyetlerin­den başka Avrupa Birliği de gözlemci olarak katılıyor. BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Barth Eide, garantör devletler konumundak­i Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile ayrı ayrı görüştü ve garantörlü­k konusundak­i fikir ve önerilerin­i aldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye