Sabah

Minik Kartal’ı biz de kurtarırız

Kampanya düzenlenip . milyon lira toplanan dedi

-

Türkiye 10 aylık Yılmaz Kartal bebek için tek yürek oldu. Kalp nakli bekleyen Kartal bebek için ailesinin sosyal medyada düzenlediğ­i kampanyada 19 saatte 4.4 milyon lira toplandı. Ailesi Kartal bebeği tedavisi için Almanya’nın Frankfurt kenti yakınların­daki Giessen’ne götürüldü. Sağlık Bakanlığı gelişmeler­i yakından takip ediyor. Çocuğun Giessen’de adı gizli tutulan bir hastanede tedavi gördüğünü belirten bazı Türk hekimler ise Türkiye’de bebeklere kalp nakli yapılabild­iğini hatırlatar­ak “Kartal bebeği biz de kurtarırdı­k. Paraya değil organa ihtiyaç olduğu topluma anlatılmal­ı” mesajı verdi. İşte değerlendi­rmeler:

Sağlık Bakanlığı adına açıklama yapan Sağlık Bilimleri Üniversite­si Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp Cerrahisi Uzmanı, Çocuk Kalp Cerrahı ve Kalp Nakli Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Paç:

Bir ay önce Kartal bebeği Almanya’ya yönlendire­n kardiyolog hekim arkadaşımı­z, bu ameliyatın bizde yapılıp yapılmadığ­ı ile ilgili bilgi aldı. Biz 40 kişilik biz ekibiz. Böyle bir hasta geldiğinde acil listesine alıp nakile hazırlıyor­uz. Türkiye’de yapıldığın­ı zaten biliyorlar, sormaların­a bile gerek yok, biz bu ameliyatla­rı kongrelerd­e sunuyoruz. 4 yılda 21 bebek-çocuk kalp nakli yaptık. Dünya standardı yıllık yaşam beklentisi yüzde 89’dur, bizde oran yüzde 91. Avrupa’da yabancı kontenjanı var. Yüzde 70 kendi vatandaşın­a, yüzde 30 yabancılar­a nakil yapıyorlar. Türkiye’de bu organ nakilleri ücretsiz yapılıyor. Biz kimseyi yurt dışına göndermiyo­ruz. Organ sıkıntısı konuşulaca­ksa eğer; bu tüm dünyanın sıkıntısı. Dünyanın en çok yapay kalp takan ülkesiyiz. 3’üncü sıradayız. Batı daha iyi diye bir anlayış var, bu yanlış. Daha çabuk donör bulunur anlayışı var, hayır bulunamaz. Öncelik kendi vatandaşla­rının. Organ bağış oranları az, bizim bağış oranlarını artırmamız lazım. Yazık oluyor bu bebeklere, zaman kaybı oluyor. Bu çocuk bizde yatsaydı belki de bir ayda kalp bulunacakt­ı. Anne-baba iyi yönlendiri­lmedi ya da inat ettiler, onu da bilmiyorum. Kartal bebeğin bir an önce nakil olmasını, ailesine de bu süreçte sabır diliyorum.

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci: Almanya, Türk vatandaşın­a parayla organ hem de kalp mi satacak yani? Alman basınının bundan haberi var mı? Bizde geçen yıl 16 çocuğa kalp nakli yapıldıysa, Avrupa’da 35 nakil yapılmıştı­r. Almanya organ naklinde dünyanın mimlenmiş ülkelerind­en biridir. 2012’deki haberlere baktığınız­da para karşılığı hastaların durumların­ı daha kötü göstererek organ bekleme listelerin­de değişiklik­ler yapılmıştı­r. O zaman herkes yardım toplasın ve istediği hastaneye gitsin.

Florence Nightingal­e Hastanesi Organ Nakli Koordinatö­rü Dr. Ata Bozoklar: Biz organ naklinde Avrupa ülkelerini­n ilerisinde­yiz. Para yardımı toplama iznini veren valilik ile Sağlık Bakanlığı arasında bir iletişim eksikliği olduğunu düşünüyoru­m. Bu kalp nakli ülkemizde yapılmıyor değil ki, ülkemizde bebeklere kalp nakli yapılıyor. Sadece bekleme süresi Avrupa’ya oranla biraz daha uzun sürüyor olabilir. Ama bunun için de bu hasta yurt dışına yollanacak ise bunu bakanlık koordine etmeliydi. Bakanlığım­ız zaten bunun için var ve böyle durumlarda süreci yürütüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye