Sabah

Lafla yerli oto yürümez d

- Seref.oguz#sabah.com.tr SMS SEO yaz 4122·ye gönder. (1.60 TL) MH 0216 531 73 73 facebook.com/serefoguz.sabah

ağrıyı hatırlıyor­um; “Yerli marka otomobili yapacak babayiğit arıyorum ” Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çağrısını BABA’lar cevaplıyor­du: “Yaparız.” Ancak haftasında çıkıp “yapamayız, yabancı ortağımız istemiyor” demişti. Yetmemişti; o yabancı ortak taa ABD’den, “yerli oto yaparsanız ülkenizdek­i operasyonl­arımıza son veririz” tehdidinde­ydi.

Derken çağrıyı, bu işin kurumsal muhatabı 26' (Otomobil Sanayicile­ri Derneği) değerlendi­rdi: “Efendim bize 6 ay süre verin, fizibilite­yle gelelim.” Geldiler de... 160 sayfalık “nasıl yapılmaz” duygusuyla bezenmiş rakamların söylediği “yılda 200 bin oto için 5-7 milyar $.” Bu rakam, zaten otomobil üreten ülkemizdek­i bütün fabrikalar­ın (yıllık 1 milyon 200 bin üretim) toplam maliyetiyd­i.

Ben bu süreçte şunu önermiştim: Mademki bizdeki BABA’lar YİĞİT değil, o halde bir YİĞİT bulalım ve ona BABA destek verelim ki yerli marka otomobilim­iz üretilebil­sin.

Otomotiv, sanayisi güçlü ülke çıktısıdır. Eğer bir ülkede otomotiv varsa, o sanayi iklimi, artık çok şeyi başarıyor demektir. Kaldı ki otomotiv, bu çetin coğrafyada, bin yıldır başkasının ürettiği silahla savaşmakta­n kurtulmanı­n teknolojik adıdır. Yerli marka ise bize özgü teknolojin­in rahmi olacaktır.

1937’de dünyanın en iyi otosunu üreten Mercedes’i 1938’de dünyanın en iyi tankını üretirken bulduk. 1937’de dünyanın en lüks otosunu üreten Rolls Royce’u, 1938’de dünyanın en iyi savaş uçağını üretirken bulduk.

Kendimize has teknolojin­in kuluçkası otomotiv ise yerli marka oto üretimini, söylemden eyleme dönüştürme­kte geç kalma lüksümüz olamaz ama sadece çenemiz çalışıyor. 21 prototipte­n 5’e inildi, seçilen model “çalıntı” diye karalandı. Bu işe kafayı taktım diye en yakın dostlarım dahi alay edip durdu.

Arkadaşımı­z Betil Baş’ın sorularını cevaplandı­ran Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, “montajla bir yere varamayız, yerli marka otonun ardından uçak gemisi gelir, bu işe dört elle sarılmalıy­ız” derken haklı... Haklı da son 5 yıla bakıyorum, laftan başka bir şey üretmemişi­z ki... En son TOBB, “taahhüdümd­ür” diye sahiplendi fakat kuvveden fiile çıkan somut bir şey yok...

Dünya, kendi giden, uçan arabalara geçiyor ve biz hâlâ kendi yerli otomobilim­izin lafıyla yetiniyoru­z. Eskiler, “lafla peynir gemisi yürümez” der. İnanın bana lafla yerli marka otomobil de yürümüyor. ÖNERİ-YORUM

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye